China întrece orice limită. Cum are de gând să fure ploaia altor țări

de: Alex Cazacu
07 12. 2020

Potrivit CNN, China a dezvăluit un plan amplu de extindere a programului său de modificare a climei pe o suprafață de peste 5,5 milioane de kilometri pătrați, adică 1,5 ori mărimea totală a Indiei.

Cum are de gând China să fure ploaia altor țări

Printr-un comunicat al Consiliului de Stat, China anunță că va avea ”un sistem dezvoltat de modificare a vremii” până în anul 2025, posibil prin inovații în cercetare și tehnologii-cheie, precum și datorită îmbunătăţirilor în ce priveşte ”prevenţia extinsă împotriva riscurilor de siguranță”.

Mai mult, China are de gând ca în cinci ani de zile să acopere o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătraţi cu ploaie sau zăpadă artificială, în timp ce vor fi utilizate tehnologii de suprimare a grindinei pe o suprafaţă de peste 580,000 de kilometri pătraţi.

China, tehnologie de împrăștiere a norilor

La tehnologii de împrăştiere a norilor, China a apelat deja pentru a avea vreme senină la evenimente importante. Acestea presupun injectarea unor mici cantităţi iodură de argint în nori cu multă umiditate, care apoi se condensează în jurul noilor particule, în cele din urmă devenind mai grei şi căzând sub formă de ploaie.

Pe de altă parte, China nu este singurul stat care a folosit aceste metode, însă amploarea lor a devenit motiv de îngrijorare în special pentru India, a cărei agricultură e dependentă de sezonul musonului (deja perturbat și făcut imprevizibil de schimbările climatice), potrivit Adevărul.

Modificarea vremii, un avantaj pentru China

În privința conflictelor graniței dintre India și China, din Himalaya, au apărut deja speculații precum că aceste programe de modificare a vremii ar putea conferi Chinei un avantaj în viitoare dispute în regiunea muntoasă neospitalieră. Cu toate că programul vizează în special condițiile vremii în China, specialiștii avertizează asupra unui potenţial impact al acestor intervenții peste granițe.

Potrivit unui studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Naţională din Taiwan, ”lipsa unei coordonări corespunzătoare în activitățile de modificare a vremii pot duce la acuzaţii de furt al ploii între regiuni vecine” atât în interiorul Chinei cât şi între China şi alte ţări. Aceştia au avertizat şi asupra lipsei unui sistem de verificare care să „faciliteze implementarea unor proiecte potenţial controversate”,

”Dovezile ştiinţifice şi motivaţiile politice pentru modificarea vremii nu sunt supuse dezbaterii sau discuţiilor mia generale în China. În plus, atracţia conducerii ţării spre intervenţii tehnologice în îmblânzirea a diferite sisteme climatice este rareori pusă în discuţie prin puncte de vedere alternative”, potrivit experților.