Pericolul din dezinfectanții de la raft. Ce produse fatale din China folosesc românii

Pericolul din dezinfectanții de la raft. Ce produse fatale din China folosesc românii
Dezinfectanți periculoși vânduți pe piața românească

În febra pandemiei de COVID-19, pe piața românească își fac pe nesimțite prezența anumiți dezinfectați extrem de periculoși pentru oameni, astfel că cei care îi consumă pot ajunge să orbească. În acest sens, Asociația Pro Consumatori a tras un semnal de alarmă prin care cere Ministerului Sănătății să se ocupe de verificarea acestor substanțe periculoase, aflate la îndemâna oricui.

Siguranța românilor, în pericol?

APS avertizează Ministerul Sănătății și cetățenii României cu privire la posibila existență în farmacii și magazine a unor dezinfectanți extrem de nocivi folosiți ca protecțe împotriva noului COVID-19. Alertele cu privire la aceste produse au fost date în special de Franța și Germania care au expus pericolul la care suntem supuși dacă le folosim în necunoștință de cauză.

Gel dezinfectant periculos pentru consumatori
Gel dezinfectant periculos pentru consumatori, Sursă foto: apc-romania.ro

Din păcate, instituțiile responsabile cu acest lucru în România nu au analizat niciun dezinfectant care ajunge pe rafturile magazinelor din țară. Putem observa cu stupoare că fiecare magazin în care suntem obligați să folosim acești dezinfectanți oferă spre utilizare bidoane cu soluții despre care nu știm nimic, cumpărate cu siguranță la cel mai mic preț, fără a fi supuși vreunui test de siguranță.

Astfel, Comisia Europeană a transmis un comunicat care anunță existența pe piața Uniunii Europene a nouă mărci de dezinfectanți de mâini neconformi. Pe lista substanțelor periculoase sunt menționate produse care conțin metilizotiazolinonă, acestea fiind fabricate în China. Din păcate, substanța a fost interzisă în Uniunea Europeană și a fost declarată alergenul anului 2013, în Statele Unite ale Americii.

Care sunt produsele care ar putea face mult rău dacă le folosim

Doctorul Costel Stanciu, președintele APC a avertizat instituțiile responsabile din România cu privire la posibila vânzare a acestor compuși periculoși pe piață.

Acesta a subliniat faptul că dezinfectanții pentru mâini, comercializați pe piața din România nu au fost analizați de către instituțiile care au responsabilitatea siguranței consumatorilor.

Astfel, medicul menționat mai sus a solicitat urgent realizarea unor analize de natură chimică, excluzând imediat substanțele care ne pun în pericol viața.

“Din păcate, dezinfectanții pentru mâini comercializați pe piața din România nu au fost analizați de nicio instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, fapt ce ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii.

Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața” susține dr. Costel Stanciu, președintele APC, potrivit observatorulph.ro.

Vezi care sunt dezinfectații cu risc crescut AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI