Chili con carne. Ospaț mexican cu ingrediente simple și ieftine
Chili con carne este un preparat care își are originile în nordul Mexicului sau sudul Texasului. Deși nu se cunoaște punctul geografic cert din care provine, rețeta a făcut înconjurul lumii, acum putându-se regăsi la toate festivalurile, fiind chiar un fel de mâncare ce intră în categoria mâncărurilor servite ca ”finger food”, adică ce poate fi mâncat direct cu mâna dintr-o îmbucătură.
Rețetă din bucătăria mexicană: chili con carne
În scrierile din 1529, fratele franciscan Bernardino de Sahagún a descris că tocanele condimentate cu ardei iute ar fi consumate în capitala aztecă, Tenochtitlan, acum locație care aparține orașului Mexic. Utilizarea cărnii de vită ca ingredient de bază pentru această mâncare a provenit de la colonizatorii spanioli.
În spaniolă, ”chile con carne” este înregistrat pentru prima dată într-o carte din 1857 despre războiul mexico-american. O rețetă care datează din anii 1850 descrie carnea de vită uscată, cu ardei iute, sare și alte mirodenii, fierte împreună în aceeași oală într-o tabără a armatei din Monterrey, a Nuevo León, Mexic.
Spre deosebire de alte alimente din Texas, căci și acolo se spune că ar avea rădăcini, precum ar fi puiul la grătar, tocănița de carne cu ardei iute a provenit în mare parte de la clasele muncitoare și femeile mexicane. San Antonio Chili Stand, un complex aflat în funcțiune în anii ’90, a ajutat la popularizarea preparatului oferind multor americani gustul pur mexican.
Ingrediente
- 500 g carne tocata de vita
- 1 conserva fasole rosie boabe Sun Food (400 g)
- 1 conserva rosii decojite cuburi Sun Food (400 g)
- 150 ml apa
- 1 ceapa alba mare
- 2 catei usturoi
- 1 ardei gras mediu verde/galben/rosu
- 2 ardei chili uscati
- 1 lingurita rasa paprika dulce
- 1 lingurita rasa chimion macinat
- 1 lingurita rasa oregano
- 4 linguri ulei de masline/floarea soarelui
- sare
- piper
Mod de preparare
Pune o tigaie pe foc, las-o să se încingă, apoi toarnă puțin ulei și adaugă ceapa și usturoiul, tocate mărunt. Ulterior, pune și ardeiul gras tăiat cubulețe. Lasă la călit preț de un minut, apoi adaugă ardeiul iute tocat, chimionul, paprika și oregano. Pune carnea, amestecă totul și lasă pe foc până când aromele se întrepătrund, circa 20 de minute, la foc mic spre mediu.
Adaugă roșiile decojite cuburi, 150 ml de apă și fierbe pentru încă 20 de minute, pe foc mic, până când se reduce sosul la jumătate. Scurge boabele de fasole, spală-le sub jetul de apă rece și adaugă-le în tigaie alături de restul ingredientelor. Amestecă și mai lasă pe foc timp de 10 minute. De regulă, mâncarea se servește alături de orez fiert, tortillas, nachos și puțină smântână.