Cetatea dacică în care românii au interzis iarna. Ce pericole ascunde „cuibul de vulturi” VIDEO
Cum arată una dintre cele mai vechi cetăți ale României. A fost inclusă în patrimoniul mondial cultural UNESCO în 1999, alături de alte patru aşezări antice din Munţii Şureanu. Cetatea se numește Bănița și este în apropiere de orașul Petroșani. Motivul pentru care românii nu au acces aici, pe timp de iarnă.
Cum arată cetatea dacică din România veche de peste 2000 de ani
Aflată în vecinătatea orașelor din Valea Jiului, cetatea dacică Bănița este una dintre cele mai frumoase și vechi așezări care datează de pe vremea regelui Burebista. În 1999, măiestuoasa cetate a fost inclusă în patrimoniul mondial cultural UNESCO, alături de alte patru aşezări antice din Munţii Şureanu, precum Sarmizegetusa Regia, Piatra Roşie, Costeşti şi Blidaru, şi de cetatea Căpâlna din judeţul Alba.
Deși frumusețea îi este întrecută doar de misterioasele legende ce o înconjoară, cetatea dacică este interzisă românilor pe timp de iarnă, accesul fiind imposibil, din cauza munților de zăpadă ce blochează cărările rar umblate.
În anotimpul geros, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potecile cetății dacice Bănița sunt acoperite de troiene de omăt, motiv pentru care turiștii se pot pierde cu ușurință pe drum.
„Cetatea prin poziţia ei strategică deosebit de favorabilă, era menită să controleze Valea Jiului şi Pasul Vulcan, iar la nevoie să bareze drumul unui duşman ce ar fi intenţionat să pătrundă dinspre sud în zona Munţilor Sebeşului. Fortificaţia de la Băniţa constă dintr-un val de pământ şi piatră, un zid de piatră locală şi ziduri de calcar fasonate.”, declara istoricul Ion Horaţiu Crişan, potrivit celor de la Adevărul.
Ce au descoperit arheologii în 1960
Cetatea Băniţa, denumită și Țara Dacilor, datează de mai bine de două milenii, când a fost ridicată de daci ca avanpost pe una dintre rutele pe care romanii se puteau apropia, din sudul ţării, de Sarmizegetusa Regia.
„Fortăreața a fost distrusă de armatele împăratului Traian în perioada războaielor daco – romane de la începutul secolului al doilea. Ruinele cetății mai sunt vizibile, în timp ce rămăşiţele aşezării civile de la poalele ei au fost distruse odată cu construcţia căii ferate a cărbunelui Simeria – Petroşani în urmă cu un secol şi jumătate. Tot atunci, au fost dislocate din ziduri numeroase blocuri de piatră şi au dispărut mai multe dintre terasele de la poalele dealului.”, notează jurnaliștii de la sursa citată anterior.
În anii 60, arheologii au descoperit monumentele cetății dacice Bănița, alături de anumite obiecte prețioase din ceramică, arme, unelte, monede, precum și bijuterii din argint, lucru ce a atras atenția căutătorilor de comori din zonă.
Deși drumul spre Bănița este inaccesibil pe timp de iarnă, la poalele cetăţii, turiștii pot vizita Peştera Bolii, cu o lungime de aproape 500 de metri.
Credit photo: Daniel Guță, Adevărul.