Cererea pe care românii de la ţară trebuie să o depună până pe 30 iunie, la stat. Se dau mii de lei pentru aceste animale
Ca în fiecare an, o anumită parte a românilor care locuiesc la țară, pot beneficia de subvenții, dar numai în anumite condiții. Astfel că, recent, autoritățile au anunțat care este cererea pe care românii de la ţară trebuie să o depună până pe 30 iunie, la stat, pentru a beneficia de subvențiile majorate cu până la 60%.
Statul oferă subvenții crescătorilor de animale
Deși sumele nu au fost întotdeauna pe măsura cheltuielilor fermierilor români, de cele mai multe ori sub media celor oferite de celelalte state europene, statul român a oferit în ultimii ani o serie de subvenții pentru românii de la ţară, mai ales celor care se ocupă cu creșterea animalelor.
Au existat și mai există și la această oră anumite criterii și condiții pe care aceștia trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste sume. În această perioadă, conform Ministerului Agriculturii, se vor acorda subvenții în valoarea de 2.000 de lei.
Banii vor fi numai pentru o parte din românii de la ţară, mai exact aceia care se ocupă cu creșterea de porci Mangalița și Bazna. Reamintim că la finalul anului trecut, erau acordate și vouchere de 1.000 de lei.
Anul trecut statul oferea 1.200 de lei
Comparativ cu ceea ce se anunță pentru 2024, cu un an în urmă acelorași români statul le oferea subvenții de 1.200 de lei, ceea ce înseamnă cu 60% mai puțin decât ceea ce s-a stabilit prin ordin de ministru pentru anul în curs.
Aceste subvenții trebuiau mărite de acum 2 ani, dar fără a se explica de ce, de-abia în 2024 au fost majorate, vorbind, conform specialiștilor, de cele mai solicitate rase de porci din Europa, datorită calității cărnii lor.
Cererea pe care românii de la ţară trebuie să o depună până pe 30 iunie
Așa cum era de așteptat, pentru a beneficia de subvențiile de creștere, românii vor fi nevoiți să depună anumite documente pentru a primii cei 2.000 de lei, astfel că românii de la țară care cresc porci, vor trebui să depună o cerere simplă prin care să ateste că au aceste rase în ferme, iar termenul limită este până pe data de 30 iunie a.c.
Bazna este o rasă de porci din România, denumită după numele micii comune omonime din județul Sibiu. În secolul al XIX-lea, rasa Bazna a fost încrucișată cu Mangalica, apoi cu Berkshires, iar rezultatul este o rasă de porc pe care o cunoaștem astăzi.
La fel ca Bazna, carnea rasei Mangalița este comparată cu somonul, și este una din cele mai apreciate rase de porci în Europa pentru calitatea cărnii sale extrem de sănătoase. În același context, dacă ne uităm și la prețuri vom constata că aceste 2 rase sunt mai scumpe decât carnea clasică de proc, spre exemplu, kilogramul de Mangalița putând ajunge și la 120 de lei.