Cerere uriașă pentru carnea de miel din Botoșani. Lista de așteptare este lungă. Câți miei urmează să fie sacrificați
Botoșani este județul cu cea mai mare capacitate de abatorizare. Cu toate acestea, ciobanii spun că cererea este foarte mare și că au liste lungi de așteptare. Specialiștii spun că fermierii din Botoșani asigură peste o treime din necesarul de carne al României.
Cereri uriașe pentru carnea de miel
În județul Botoșani, este o tradiție creșterea oilor, este păstrată cu sfințenie, în special celor din rasa karakul. Este o rasă realizată genetic la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, unică în Uniunea Europeană.
Conform datelor oferite de specialiști, numai de Paște vor fi sacrificați peste 10.000 de miei. Cererea este foarte mare, chiar și în aceste condiții. Datorită tradiției de a consuma carne de miel de sărbătorile pascale, ciobanii sunt nevoiți să facă liste de așteptare cu câte trei luni înainte.
Ionică Nechifor este unul dintre cei mai importanți crescători de oi karakul din județ. De asemenea, este și directorul Stațiunii de Cercetare Popuți. Acesta spune că obiceiul rezervării mielului de Paște există de ani buni.
„Este o practică instaurată mai ales de oamenii de la oraş, care vor un miel de la ţară, un miel crescut natural. Cererea este foare mare, mai ales la mieii de carne. Avem liste de aşteptare făcute din timp pentru cei care vor un miel de la Staţiunea de Cercetare de la Popouţi. Din urmă cu două săptămâni deja avem miei rezervaţi. Am vândut şi la agenţi economici. În total, am dat 500 de miei, numai pentru Paşti”, spune Ionică Nechifor.
Ciobanii abia fac față cererilor
De regulă, ciobanii fac cu greu față cererilor. Aceștia au liste de așteptare încă de prin luna martie. Însă, anul acesta a fost ceva mai atipic, iar programările au început mai târziu. Ciobanii trec mielul în catastif, iar de Paște clienții au mielul dorit.
Autoritățile sanitar-veterinare spun că județul Botoșani are cea mai mare capacitate de abatorizare din țară. Peste 30% din carnea aflate în galantarele din România provine de la Botoșani. Bovinele și miei sunt sacrificate în cinci abatoare mari.
„Botoşani deţine cinci abatoare cu o capacitate care ne poziţionează în topul naţional. Peste 30% de carnea aflată la retaileri, hipermarket-urile din România este din Botoşani. Numai la bovine, să zicem, media pe abator este de 4.000 de bovine sacrificate pe lună”, delcară Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani.
Tot șeful DSVSA spune că mielul ideal trebuie să aibă minim nouă kilograme și maxim 20 de kilograme, în carcasă. Prețul variază între 10 și 20 de lei pe kilogram, în viu.