Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a adus lămuriri cu privire la eficiența dozei a treia de vaccine, cât și a motivului pentru care persoane vaccinate cu schema complete ajung să se infecteze cu Covid-19.
Medicul Cătălin Țucureanu a explicat necesitatea imunizării unui număr mare de cetățeni. Fără să diminueze importanța celei de-a treia doze de vaccin, cercetătorul a explicat cât este de important ca un număr mare de oameni să se imunizeze măcar schema completă. Acesta a subliniat eficiența vaccinurilor existente asupra tuturor tulpinilor Covid-19, cu condiția ca ele să fie administrare la un număr mare de cetățeni.
“Avem pe piață vaccinuri care sunt foarte eficiente față de toate varintele de virus SARS-CoV-2 care circulă în prezent, deci prioritatea cea mai mare ar trebui să fie vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni, pentru a reduce numărul de forme severe, al spitalizărilor și al deceselor”, a afirmat acesta.
În plus, Cătălin Țucureanu a explicat clar de ce imunitatea obținută după cele două doze de vaccin începe să scadă după o perioadă de 5, 6 luni de la inoculare.
„Este adevărat, s-a observat că împotriva infecției – deci, nu a formelor severe de boală – după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecție scade. Se menține în continuare un anumit nivel de protecție, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare.
Evident, o contribuție la asta o are și varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context – transmisie de variantă Delta + scădere a imunității împotriva infecției – mai multe autorități publice din lume au luat decizia de a administra și o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a șase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul de la Institutul Cantacuzino.
Întrebat cât de importantă este administrarea dozei a treia de vaccin, medicul a explicat că orice formă suplimentară de protecție este binevenitp. Astfel, această doză poate fi făcută atât de persoanele aflate în categoriile vulnerabile, cât și de restul. Cătălin Țucureanu a adăugat că fiecare cetățean trebuie să fie conștient de factorii care pot influența infectarea lui cu Covid-19, inclusiv de rata de transmitere a zonei în care ne aflăm.
„Dacă vaccinarea ne protejează, să zicem, de 5 ori de a ne infecta, dar trăim într-o zonă cu rată de transmisie foarte mare, așa cum este în această perioadă, orice măsură suplimentară, fie că e vorba de doza a treia, fie de respectarea cu strictețe a măsurilor non-farmaceutice, ajută suplimentar și scade suplimentar riscul de infecție”, a punctat Cătălin Țucureanu.
În continuare, cercetătorul de la Cantacuzino a explicat motivul pentru care o persoană vaccinată cu schema completă ajunge să se infecteze. Din cauza faptului că au existat multe îndoieli cu privire la vaccin, cercetătorul român a explicat pe înțelesul tuturor motivul apariției unor astfel de situații, dând asigurări că orice persoană vaccinată este protejată de formele medii și grave ale bolii.
“Avem vaccinuri foarte eficiente, dar nu sunt perfecte. În perioade de transmisie foarte mare, un vaccinat o să aibă un risc de infecție mai mic, dar tot o să aibă un anumit risc de infecție. Însă el va face o formă mult mai ușoară de boală și asta este o dovadă că vaccinurile sunt, totuși, eficiente față de evoluția severă, spitalizare și deces.
Evident, nici aici lucrurile nu sunt perfecte. O persoană foarte, foarte vulnerabilă, o persoană în vârstă, o persoană cu anumite comorbidități are în continuare un risc mai mare de evoluție severă a COVID-19. Dar prin vaccinare acest risc o să scadă semnificativ, a explicat specialistul de la Institutul Cantacuzino, la Digi24.