Apa sărată și nămolul aduc beneficii extraordinare sănătății noastre. Lacurile cu apă sărată sunt frecventate de toți românii, în special de pensionarii care se confruntă cu probleme de sănătate. Există astfel de centre gratuite în România.
La doar 12 km de Bistrița se află locul pe care oamenii îl apreciază datorită apei sărate și nămolului. Aici a fost creată o bază de tratament de sași, cu decenii în urmă, populară și în ziua de astăzi. Cel mai bun lucru este faptul că este gratuită.
Apa sărată și proprietățile similare celei din Lacul Techirghiol, dar și nămolul binefăcător, atrag în fiecare an multe persoane care fac aici cure gratuite. Locul se numește „Masivul de Sare Sărățel” și a fost declarată arie protejată în anul 2000.
Cei are vin aici se ung cu nămol din cap până în picioare și stau toată ziua în bălți cu apă sărată, create natural. Din păcate, nu este o zonă amenajată, dar asta nu-i împiedică pe oameni să o viziteze.
Dimpotrivă, majoritatea adoră faptul că și-a păstrat naturalețea și nu a fost atinsă de autorități. În zonă mai este și un bazin săpat în sare și placat cu lemn și nămol scos în găleți la marginea acestuia.
Pentru a intra aici se plătește o taxă de intrare, deoarece locul se află în administrarea unei familii care a amenajat totul.
Beneficiile apelor termale sunt cunoscute de ani buni, iar printre acestea se număra tratarea afecțiunilor inflamatorii ale articulațiilor, problemelor degenerative referitoare la sistemul nervos și multe altele. Iată câteva exemple:
Cu ajutorul apei sărate sunt diminuate durerile, crește mobilitatea articulară și flexibilitatea musculara.
Cantitățile crescute de sare și de substanțe organice din apă fac din apa sărată un tratament natural pentru reechilibrarea hormonală feminină și tratarea infertilității.
Este o procedură utilă și cunoscută în procesul de creștere a imunității și constă în efectuarea de băi în apă sărată concentrată și caldă, de 1-2 ori pe zi, în ședințe de 10-30 de minute.