Centrale termice de apartament. Cum le pot monta românii, chiar dacă vor fi interzise

Centrale termice de apartament. Cum le pot monta românii, chiar dacă vor fi interzise
Centrale termice de apartament. Cum le pot monta românii în continuare, chiar dacă vor fi interzise

Conform Asociației Energia Inteligentă (AEI), centralele de apartament prevăzute cu coșuri de evacuare individuale vor fi interzise în România. Reprezentanții acestei asociații au menționat că proiectele de instalații de gaze pentru astfel de centrale de apartament nu vor mai fi avizate. Ce ar putea face românii dacă și-ar dori debranșarea pentru a-și monta centrala individuală? Se vor lovi de o nouă problemă.

Centralele de apartament vor fi interzise în România. Montarea lor în continuare îi va ustura la buzunar pe români

Se întrevăd vremuri dificile pentru proprietarii de apartamente care doresc să-și monteze centrale termice pentru încălzirea locuinței, deoarece proiectele de instalații de gaze care alimentează centrale termice cu coșuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate. În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se arată la art. 1:

„În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului”.

Debranșarea și montarea unei centrale individule se face pe mulți bani 

Pentru ca centralele să poată fi montate în continuare în apartamente ar putea deveni obligatorie folosirea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4. Acestea trebuie să fie racordate fie la sisteme de coșuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate. Astfel de construcții, respectiv coșurile, sunt supuse autorizării și proiectării construcțiilor, iar costurile realizării lor poate ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro.

Situația nu îi avantajează pe locuitorii marilor orașe, care se confruntă cu probleme la sistemul de încălzire centralizată și dacă și-ar dori debranșarea pentru a-și monta centrală individuală se vor lovi de o nouă problemă, una costisitoare.

Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabilește la art 32, alin. 2: „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI