Celulele stem fac minuni: a fost creată prima inimă care bate, în laborator

de: Puiu Alexandru
17 07. 2019

Problemele de inimă sunt mai comune decât ai crede. Foarte mulți oameni se află pe listele de transplant, dar prea puțini ajung să se bucure de una nouă. Din acest motiv, avansurile din domeniul cercetării cu celule stem sunt foarte importante pentru cardiaci.

Conform unui recensământ recent, aproximativ 4200 de americani sunt pe lista de așteptare pentru o inimă nouă. Pentru a-și prelungi viața, cea mai viabilă opțiune constă într-o inimă crescută în laborator, iar acest vis ar putea deveni în curând realitate.

Conform unui studiu publicat de curând într-o revistă de specialitate, un grup de cercetători au dezvoltat în laborator o inimă umană care bate. În acest proiect, s-au folosit de celule stem. În trecut, inițiativele similare s-au bazat pe segmente din inimă imprimate 3D folosind țesuturi biologice. Acele structuri nu incorporează celule cardiace, dar oferă un schelet pe care pot fi cultivate.

Partea de ”cultivare” a căzut în sarcina cercetătorilor de la Spitalul General din Massachusetts și de la Școala de Medicină Harvard. Cele două instituții au pus împreună cunoștințele din domeniul cercetării pe celule stem, iar rezultatele au fost spectaculoase.

Pentru acest experiment, cercetătorii au scufundat 73 de inimi umane care nu erau viabile pentru transplant într-o soluție de detergent. Scopul era de a elimina celulele care ar putea să creeze o reacție adversă în organism, în contextul în care multe inimi pot fi respinse de noul corp. Au rămas practic cu un schelet al inimii umane încărcat de vase sanguine. Aceasta a fost baza proiectului.

A urmat introducerea în ecuație a celulelor stem pluripotente. Acestea sunt capabile să se transforme în os, nervi sau mușchi. Oamenii de știință au transformat celule din pielea umană în celule stem pluripotente care, pe sheletul inimilor de mai sus urmau să devină țesut al inimii. Transformarea este facilitată printr-o soluție de nutrienți în care sunt scufundate. După aproximativ două săptămâni, celulele făceau parte din inimile imature.

Când acele inimi au fost expuse la curent, au început să bată precum niște inimi sănătoase. Motivul pentru care acele inimi au șanse mari să nu fie respinse de organisme pleacă de la cultivarea celulelor din pielea pacienților. În final, proiectul se află încă la început, dar ideea pare să fie un pas important în direcția bună. Jacques Guyette, unul dintre cercetătorii responsabili de proiect, a insistat însă pe faptul că o inimă nouă are nevoie de zeci de miliarde de celule cardiace, iar ei au cultivat ”doar” vreo 500 de milioane.