Solistul de muzică populară Gheorghe Turda, care deține și funcția de membru al comitetului director CREDIDAM, ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre cele două procese faimoase, pe care instituția le are cu Adrian Văncică și cu colegul lui, din ”Las Fierbinți”, Cuzin Toma. Artiștii i-au chemat în instanță pentru recalcularea sumelor primite din drepturile de difuzare.
Tot mai mulți artiști români și-au manifestat nemulțumirea, în interviuri, față de sumele infime, rușinos de mici, primite din difuzările pe micul ecran, radio, etc. Unii dintre ei, mai curajoși, și care, în urma unor calcule, sunt convinși că nu au primit întreaga sumă cuvenită, au acționat CREDIDAM în judecată.
Procesele sunt însă de durată. Contactat de reporterii Playtech Știri, solistul de muzică populară Gheorghe Turda, care deține și funcția de membru al comitetului director CREDIDAM, ne-a vorbit despre acest scandal.
,,Știu că au dat în judecată CREDIDAM, este un litigiu de lungă durată, eu însă nu sunt implicat. Fiecare artist cere, vorba aceea, pe valoarea sau pe nonvaloarea lui. Nu e însă real ce cer ei și ce e pe hârtie. Eu fac parte din comitetul director, nu mă ocup de partea financiară.
Să lăsăm însă legea să facă dreptate. Unii artiști cer, dar de la a cere până la ce este real este o adevărată prăpastie, uneori. Fiecare consideră ca fiind un drept al lor, dar nu consultă legile statului și cum li se atribuie banii.
Nu-i normal să ceri atâția bani, nu suntem la Hollywood. La noi, sumele cerute sunt nonconforme cu realitatea. În România, nu se poate trăi din drepturile de autor, pentru că sunt foarte mici. Unii artiști iau și doar câteva sute de lei anual, totul depinde de difuzările tv, radio, film, etc”.
Prin artiștii care au chemat în instanță CREDIDAM, nemulțumiți de sumele primite din drepturile de difuzare, se numără și vestitul Adrian Văncică, Celentano din ”Las Fierbinți”, serialul PRO TV.
El a cerut instituției despăgubiri de 900.000 de euro:
„Reclamantul, prin avocat, solicită admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată, obligarea organismului de gestiune colectivă CREDIDAM la plata sumei de 4.050.000 lei, echivalentul a 900.000 euro, de la data introducerii acțiunii, reprezentând diferența dintre remunerația cuvenită a artistului și remunerația efectiv plătită pentru toate sursele de colectare interne și externe pentru perioada 2010-2016“, se arată în cererea lui Văncică, conform wowbiz.ro.
În timp ce actorul din „Las Fierbinți“ a cerut o expertiză de recalculare, CREDIDAM s-a apărat, prezentând în instanță modalitatea de plată pentru fiecare artist. Reprezentanții CREDIDAM au menționat că sumele de bani sunt stabilite în funcție de repertoriul declarat de fiecare artist, nicidecum în funcție de aparițiile pe scenă sau în film, pentru că în România nu pot fi toate monitorizate.
În 2017, și Cuzin Toma, alias Firicel, a cerut o recalculare. Tot în instanță. Actorul a menționat, atunci, pe contul de Facebook, în timp ce se afla la sediul CREDIDAM:
„70 de filme. Cinema. 50 de piese de teatru. Teatru radiofonic. Spectacol. Spoturi publicitare…nu mai știu câte. Trei seriale tv. Și de 9 ani serialul ”Las Fierbinți”. Am participat la nenumărate festivaluri naționale si internaționale de film și de teatru. Am luat cu filmul Aferim!
Premiu la Berlin, Premiu la Cannes cu filmul ”Comoara”. Și alte premii. Și toate astea doar din 2002. Fac apel pe această cale către instanța Curții de Apel București, să nu favorizeze hoția. Să nu se lase intimidată de către CREDIDAM și hoții care conduc această asociație, care ar trebui să protejeze drepturile artiștilor, nu să le fure. Să se facă publică Formula de Calcul”.
CREDIDAM este Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți, o asociaţie nonprofit, înfiinţată în 1996. Pe site-ul instituție este precizat:
”Scopul asociaţiei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice etc.
Desemnată prin lege organizaţie de gestiune colectivă, asociaţia noastră numără în prezent peste 15.800 de membri activi direcți, români și străini: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzică populară sau muzică clasică)”.