În orașul Târgu Ocna a răsunat imnul de stat, dar și imnul Republicii Socialiste România, de ziua Națională a României. În apărarea sa, edilul localității spune că a fost, de fapt, cântecul original, cel compus de Ciprian Porumbescu, ci nu varianta imnului RSR.
Ceremonia organizată în centrul orașului a durat aproximativ o oră, fiind prezenți mai mulți oficiali. Pe lângă imnul de stat, de Ziua Națională a României a răsunat, în Târgu Ocna, și melodia „Trei Culori”. Aceasta a fost imn național al Republicii Socialiste România din anul 1977 și până în anul 1989, la Revoluție.
La un moment dat a fost înlocuit cu „Deșteaptă-te Române!”, compus în perioada Revoluției de la 1848. Cristian Aurelian Ciubotaru, primarul localității, a spus că lucrurile stau altfel și că atunci când a sosit drapelul, a fost derulată melodia „Trei culori” scrisă de poetul Ciprian Porumbescu.
„Evenimentul de anul acesta a fost transmis live și pe canalul de Facebook a orașului Târgu Ocna și înregistrarea este publică. La manifestare au fost și alte persoane care probabil au înregistrat și transmis acțiunea desfășurată în oraș.
În cadrul evenimentului, lucrurile au decurs astfel: salutul meu de deschidere, a fost introdus drapelul României care a fost primit în dar de la niște distinși oficiali zilele trecute când ne-au vizitat stațiunea.
Pe momentul când a sosit drapelul a fost derulată melodia «Trei culori», scrisă de poetul Ciprian Porumbescu. După care eu am transmis și a fost intonat live imnul de stat al României, «Deașteaptă-te, române!», de către o distinsă colaboratoare a centrului cultural.
Melodia nu a fost acel imn modificat, fostul imn din perioada comunistă”, a spus edilul orașului.
Localnicii dintr-o comună din județul Olt și-au improvizat o paradă de 1 decembrie cu șarete, ATV-uri, cai și muzică militară. Ideea a fost a primarului din comuna Optași Măgura. În fruntea coloanei s-au aflat câteva atv-uri, iar în urma acestora o dubiță cu un tun improvizat dintr-o roată și o țeavă.
În loc de uniforme militare, localnicii s-au îmbrăcat cu haine populare, alături de șarete și călăreți. Primarul spune că s-a inspirat de la paradele de 1 decembrie de la Arcul de Triumf din București. Este al treilea an la rând când edilul organizează parada și l-a costat doar 1.000 de lei.
„Ce ar fi să fac la mine în comună ceva asemănător, asemănător păstrând proporțiile. Cu ce să fac? Armată nu am…ia să încerc cu cai. Am zis bă, frate, te mai duci și cu calul la război, dar dacă nu ai o armă așa. Și am zis ia stai să punem un tun pe mașină și muniția o aveam la căruță din spate”, a spus primarul comunei.