Anul acesta, festivalul „Bistrița Folk” se va relua, după o pauză de un an din cauza pandemiei. Este organizat de către Asociația culturală „România din inima mea”, iar pe scenă vor urca nume precum Ducu Bertzi, Mircea Baniciu și Emeric Imre.
Festivalul va avea loc pe 3 și 4 decembrie, fiind la cea de-a 19- ediție, la Palatul Culturii din Bistrița. Biletele s-au epuizat în doar câteva ore, potrivit președintelui ASCRIM, Florin Săsăram. Acestea au fost puse în vânzare de Centrul Cultural Municipal Bistrița, în urmă cu două săptămâni.
Datorită faptului că bilete s-au vândut extrem de repede, s-a luat decizia ca recitalurile să fie transmise live pe pagina de Facebook a instituție de cultură. Acestea încep în fiecare zi de la ora 18:00. În cest fel, chiar și cei care nu au reușit să cumpere bilete se vor putea bucura de muzica bună.
Astăzi, pe 3 decembrie, vor urca pe scenă Ducu Bertzi & friends, Emeric Imre & Marius Roje, Dinu Olăraşu, Angela Mariaşiu şi Vali Şerban & Ziua de mâine. A doua zi, sâmbătă, vor concerta Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici & Teo Boar, grupurile ECOU şi OCRU, Adrian Ivaniţchi şi Diana Porca.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, anul acesta s-a renunțat la partea de concurs. De asemenea, numărul locurilor din sala de spectacole vor fi limitate la doar 30% din capacitate. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Municipal, Primăria Municipiului Bistrița și ASCRIM, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.
Ediția cu numărul 31 a Festivalului Național de Teatru s-a desfășurat online, din cauza pandemiei, anul acesta. Este al doilea an consecutiv în care organizatorii au ținut festival în mediul online. Criticii de teatru Cristina Rusiecki, Cristea Grigorescu și Claudiu Groza au ales 38 de spectacole din România, cuprinzând secțiunile „Creația, Recreația și Re-creația”.
„Iluzia din anul 2020 că pandemia se va încheia într-un an s-a dovedit, iată, doar o iluzie şi va trebui să convieţuim cu această ameninţare, cu această distanţare socială s-ar părea chiar mai mult timp – potrivit oamenilor de ştiinţă probabil până la finele anului viitor. Asta înseamnă că nici 2022 nu va fi un an în care să ne fi reîntors la practici culturale neintermediate. (…)
Atât pentru Gala UNITER cât şi pentru Festivalul Naţional de Teatru am vizionat în mare măsură spectacolele online, ceea ce a asigurat deja o bază tehnologică a ediţiei online a FNT în măsura în care teatrele, din 2020 încoace, au învăţat şi s-au supus cumva exigenţei de a-şi filma spectacolele la o calitate şi într-o formulă care să fie atractivă pentru vizionarea online.
Dacă la începutul pandemiei aveam spectacle filmate în condiţii de serviciu, cum se spune, cu o cameră în fundul scenei, doar pentru a asigura un martor al spectacolului, între timp teatrele au dezvoltat chiar tehnici cinematografice de filmare. Avem spectacole care sunt foarte bine filmate, cu mai multe camere, adevărate spectacole de teatru-film”, a explicat Oana Cristea Grigorescu într-un amplu interviu acordat Deutsche Welle.