18 aug. 2023 | 09:28

Cele trei scenarii din cazul Simona Halep și ce urmează pentru jucătoarea din România. „Contaminarea nu e dopaj”

News
Cele trei scenarii din cazul Simona Halep și ce urmează pentru jucătoarea din România. „Contaminarea nu e dopaj”

Simona Halep este suspendată provizoriu de aproape 11 luni și încă așteaptă verdictul de la judecata de la tribunalul Sport Resolutions. Sportiva din România are în față trei scenarii, dar în niciunul dintre ele, acuzațiile nu vor fi „șterse”, asta deși șeful Antidopingului din Statele Unite (USADA) a acordat un interviu în care a spus că nu ar trebui să vorbim despre dopaj în cazul în care există probe care să arate contaminarea accidentală.

Care sunt cele trei scenarii din cazul Simona Halep

Simona Halep a avut îngrozitor de mult de suferit din cauza acuzațiilor de dopaj. A fost suspendată oficial pe 7 octombrie 2022, dar ultimul meci oficial l-a jucat în august, iar această pauză forțată i-a provocat pagube uriașe în plan sportiv și material. În momentul în care a fost anunțată că a primit un test pozitiv se afla pe locul 9 WTA, iar această săptămână a început-o pe 578.

Adevărul.ro prezintă care sunt cele trei variante cu care s-ar putea confrunta Simona Halep, după ce va primi verdictul de la tribunalul Sport Resolutions unde a fost audiată la finalul lunii iunie. Cazul cel mai fericit ar fi o suspendare de un an pentru că așa cum spunea și George Cosac o „ștergere” a acestor acuzații ar însemna că oficialii din tenis și-ar recunoaște greșeala, ceea ce ar deschide drumul spre alte procese și scandaluri. Dacă va fi suspendată un an, sportiva va putea să abordeze sezonul viitor.

A doua variantă ar fi o suspendare mai mare de un an, care într-o situație fericită ar putea fi redusă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„Etapele sunt simple. Tribunalul de la Sport Resolutions urmează să se pronunţe. Deci, audiere, pronunţare şi după ce primeşte decizia, ea se poate adresa, în termen de 21 de zile, şi Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Dar asta după ce ia cunoştinţă de decizie şi e nemulţumită de ea”, a declarat, pentru Fanatik, Cristian Jura, expert în dreptul sportiv și arbitru la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Așa a pățit Varvara Lepchenko, o sportivă din SUA care a fost suspendată patru ani, dar după 11 luni de luptă prin tribunale a obținut o reducerea a pedepsei până la 21 de luni.

Cea de-a treia variantă și cea mai gravă ar fi o suspendare de patru ani, foarte probabilă în condițiile în care Simona Halep este acuzată atât de dopaj cu Roxadustat cât și de iregularitățile din pașaportul biologic. Un astfel de verdict ar însemna finalul carierei, în condițiile în care sportiva are 32 de ani.

Simona Halep, aparată de șeful USADA

Simona Halep a spus mereu că nu s-a dopat și că este vorba despre o contaminare accidentală, cu Roxadustat, a suplimentelor nutritive, în timpul procesului de producție. Șeful Antidopingului din Statele Unite (USADA) a declarat pentru sursa citată că o astfel de variantă nu ar trebui considerată dopaj și a oferit mai multe exemple de contaminare.

„Cazurile care ne îngrijorează cu adevărat sunt cele ale sportivilor care nu încearcă să trișeze, care sunt chiar foarte atenți să nu folosească ceva interzis, care fac totul ca la carte. Dar, din motive care nu țin de ei, ci de natura lumii în care trăim astăzi, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori extrem de mici.

Și apoi le e și lor foarte greu să explice sursa acestei contaminări. Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: «Pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?»”, a declarat Travis Tygart.

Simona Halep a fost pe lista preliminară de la US Open 2023, dar a fost eliminată, după ce nu a făcut dovada că i-a fost ridicată suspendarea. După turneul american o să piardă și ultimele 70 de puncte WTA și o „dispară” din acest clasament pe care l-a condus 68 de săptămâni.

Ilie Năstase este convins că oficialii din tenis tergiversează acest caz pentru că își doresc publicitate.

Digisport.ro
Unde s-a angajat Neil Lennon, după ce n-a rezistat decât 6 meciuri în România
Stirile PROTV
Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Pâinea care poate face ravagii în organism. Teoretic, e foarte sănătoasă
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile de viață. Spionii din timpul Revoluției
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
România și Ungaria sunt obligate. S-a dat ordin de la UE. Am ajuns de râs în Europa
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro