Românii, în 2017, credeau că Oradea, Brașov și Cluj-Napoca sunt cele mai sigure orașe din România, potrivit unui studiu al unui portalu imobiliar privind siguranța vieții în 42 de orașe și județul Ilfov.
Conform aceluiași studiu din 2017, urmează Sibiu, Sfântul Gheorghe, Timișoara, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș. Toate aceste orașe sunt situate în regiunile centrale și occidentale ale României, Transilvania, Banat și Crișana. Capitala României, București, era doar a noua în clasament, anul acesta a urcat până pe locul cinci.
La capătul opus, orașe precum Alexandria, Suceava, Satu-Mare, Bacău, Călărași și Târgoviște sunt percepute ca fiind cele mai puțin sigure orașe importante din România.
„În general, este o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraș și securitatea resimțită de cetățeni. Orașele care au obținut cele mai mari scoruri au aproximativ 300.000 de locuitori Cle care se încadrează sub pragul de 100.000 au fost considerate cele mai nesigure ”, arată studiul.
În prezent, siguranța dictează în mare măsură unde veți dori să vă petreceți vacanța sau unde să locuiți. Singura problemă pe care o puteți întâmpina este dorința de a rămâne acolo mult mai mult decât a fost planificat, în cazul unei vacanțe.
Când vine vorba de regiuni istorice, Transilvania a obținut cel mai mare scor. Asta în ciuda faptului că este cunoscută pentru legendele sale cu Dracula. Următoarele în top sunt Crișana, București și Ilfov. Cele mai puțin sigure regiuni sunt Maramureșul din nordul României și Moldova, regiunea situată în partea de est a țării.
Când vine vorba de București, peste 16.000 de locuitori au spus că Aviației, Tineretului și Titan sunt cele mai sigure cartiere. În topul preferințelor sunt urmate îndeaproape de Băneasa, Baba Novac, Balta Alba și Dristor. La celălalt capăt se află cartiere precum Ferentari, Bucur Obor și Rahova.
În București, oamenii se simt cel mai în siguranță în cartierele Aviației, Tineretului, Titan, Băneasa și Baba Novac. Între timp, Ferentari, Bucur Obor, Baicului, Rahova sunt percepute ca fiind cele mai puțin sigure zone din capitală.
La nivel național, cele mai sigure cartiere sau zone sunt Grigorescu și Gheorgheni, în Cluj-Napoca, Otopeni din județul Ilfov, Aviației din București și Răcădău din Brașov. Cele mai puțin sigure sunt Itcani în Suceava, Brestei din Craiova, Alecu Russo din Bacău, Calea Caransebeșului în orașul Resița și Bora din Slobozia.
Peste 93.500 de români au participat la acest studiu, care a fost realizat în parteneriat cu D&D Research între noiembrie 2016 și ianuarie 2017. Criteriile de evaluare au inclus: