Cele mai scumpe alegeri locale din istoria României. Câte milioane de lei s-au cheltuit doar azi

Cele mai scumpe alegeri locale din istoria României. Câte milioane de lei s-au cheltuit doar azi
Cele mai scumpe alegeri locale din istoria României. Câte milioane de lei s-au cheltuit doar azi

Astăzi, 27 septembrie 2020, românii au mers la vot la scrutinul de Alegeri Locale. România, în plină pandemie, a trebuit să scoată sume considerabile din buzunar pentru organizarea alegerilor. Președintele BEC a declarat că pandemia a dublat costurile pentru alegerile locale de astăzi.

Cele mai scumpe alegeri locale din istoria României

Constantin Mituleţu Buică, președintele BEC, într-o declarație dată în luna iulie anunța că s-au făcut calculele aproximative pentru aceste alegeri locale de anul acesta. În anul 2016, când au avut loc celelalte alegeri locale s-au cheltuit 74.640,00 lei, aproximativ 16.533.026,19 de euro. Și trebuie să ținem cont că nu ne aflam în situația specială de acum.

Câte milioane de lei s-au cheltuit doar azi

În interviul acordat în iulie de Constantin Mituleţu Buică, estima că pentru aceste Alegeri Locale se vor cheltui anul acesta aproximativ 975 de milioane de lei, mai exact peste 200 de milioane de euro. Întrebarea firească este, de unde acești bani, în condițiile de criză anunțate de Guvern, încă din aprilie?

„Da, avem emoţii ca toată lumea de altfel. Nu ştim ce se va întâmpla de pe o zi pe alta pentru aceste Alegeri Locale, dar şi în societate. (…) Avem 19 milione de cetăţeni. Vom avea pentru fiecare cetăţean aceste materiale de protecţie, mască, dacă va fi vorba şi de mănuşi, cât şi de dezinfectant. (…) Europarlamentarele au costat până în jumătate de miliard de lei, la acest moment calculele noastre simple avem 975 de milioane de lei, deci aproape un miliard de lei, deci, peste 200 de milioane de euro”, a declarat Constantin Mituleţu Buică.

Cele mai scumpe alegeri locale din istoria României. Câte milioane de lei s-au cheltuit doar azi
Alegerile locale 2020, cele mai scumpe din ultimii ani

Explicația președintelui BEC pentru aceste sume constă în aplicarea tuturor normelor epidemiologice pentru secţiile de vot. Plus cheltuielile prin care autorităţile asigură masca, dezinfectantul şi mănuşile celor care intră în secţia de votare. Toate aceste necesare au dublat bugetul alocat alegerilor locale de anul acesta în comparație cu cel de anul trecut.

Cheltuielile în campania prezidențială

În comparație, pentru campania prezidențialelor, statul român a cheltuit, în primul tur al prezidențialelor, mai puțini bani. Cele mai multe chelturile le-au avut partidele cu candidați pe listele electorale.

Este vorba de aproximativ 69 de milioane de lei. La prezidențiale, alte sume au fost alocate și candidaților independenți. Aceștia au avut cheltuieli de campanie în valoare de aproape 580.000 de lei. Suma totală alocată pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 a fost de de 70.258.904,02 lei, anunţa Autoritatea Electorală Permanentă într-un comunicat citat de Agerpres.

Rămâne să vedem care este rezultatul final al acestor alegeri locale și cine va ieși, la ora 21:00, învingător. Lupta cea mai mare se dă pentru fotoliul de Primar General al Capitalei, între Nicușor Dan, gabriela Firea, Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu. Aceștia fiind cei mai importanți candidați la funcția de primar al Bucureștiului.

La ora la care scriem acest material, în București procentul alegătorilor este de 32.05%, la ora 19:05. La nivel național prezența la vot este 41.9%, conform BEC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI