Cele mai proaste 5 poziții de dormit. Cum trebuie să dormi, de fapt, pentru un somn odihnitor vara
Este bine știut că poziția în care dormim poate fi principala cauză a durerilor cronice. Așa se face că, de cele mai multe ori, avem parte de dureri de gât, umăr, spate sau în altă parte, dacă dormim într-o poziție proastă. Fiecare dintre noi își dorește să evite astfel de situații, astfel că vorbim de cele mai proaste 5 poziții de dormit, iar experții ne recomandă cum trebuie să dormim, de fapt, pentru un somn odihnitor vara.
Care sunt cele mai proaste 5 poziții de dormit
Conform experților, în timpul somnului, corpul lucrează pentru a se reface și a se repara. Aceste poziţii de dormit pot ajuta sau împiedica acest proces, în funcție de cât de eficient susține curbura naturală a coloanei vertebrale.
Este, de asemenea, frecvent ca oamenii să se trezească dimineața cu dureri noi, uneori din cauza poziției de somn. Din datele statistice, extrem de relevante, reiese că ne petrecem o treime din viață dormind sau odihnindu-ne, așa că este important să alegem o poziție de somn care să ajute organismul în recuperarea fizică.
O poziție de somn adecvată poate reduce stresul asupra coloanei vertebrale, în timp ce o poziție nesănătoasă poate crește durerea sau rigiditatea la nivelul spatelui, brațelor sau umerilor, toate acestea contribuind în același timp la un somn de calitate inferioară.
Cu alte cuvinte, putem vorbi despre cele mai proaste 5 poziții de dormit, și care ne afectează îmn mod clar starea de sănătate și de spirit.
Somnul pe spate nu este recomandat
Dacă sforăiți sau aveți apnee în somn, probabil știți că poziția culcat pe spate este cea mai proastă, deoarece gravitația crește tendința ca maxilarul, limba și palatul moale să coboare spre gât, ceea ce îngustează căile respiratorii și poate duce la creșterea dificultăților de respirație. În același timp, felul în care dormi spune multe despre sănătatea ta.
„Unii oameni se simt cel mai confortabil dormind pe burtă și nu au nicio problemă cu acest lucru, dar rezultă într-o poziționare proastă pentru spate și gât.
Dacă aveți dureri de spate sau de gât dimineața, aceasta ar putea fi cauza, așa că încercați o pernă mai moale sau luați în considerare o poziție diferită”, recomandă medicii.
Cea mai proastă poziție de somn, pe burtă
Poziția de somn pe burtă este cea mai proastă poziție pentru coloana vertebrală, potrivit medicilor specialiști. Această poziție pune cea mai mare presiune pe mușchii și articulațiile coloanei vertebrale, deoarece aplatizează curba naturală a coloanei vertebrale, spun specialiștii.
„Dormitul pe burtă vă obligă, de asemenea, să vă întoarceți gâtul, ceea ce poate provoca dureri de gât și de partea superioară a spatelui.”
Cercetările arată că există o corelație între durere și somn, așa că are sens să încorporați schimbări simple în stilul de somn care ameliorează durerile de spate, iar mai puțină durere înseamnă un somn mai bun.
Somnul pe o parte, fără pernă, una din cele mai proaste 5 poziții de dormit
De cele mai multe ori, mai ales vara când este extrem de cald, ne trezim adormind în această poziție. Legat de această poziție pentru somn, medicii spun că este cea mai proastă alegere, mai ales pentru coloană. Așadar, evitați să dormiți astfel.
Dormitul pe burtă sau pe spate, fără o pernă sub genunchi
O altă poziție, despre care specialiștii spun că este des întâlnită, este aceasta. Explicația contra este că, odată adoptată această poziţie de somn, mușchii vor fi supuși unei anume presiuni, la fel și coloana, și astfel există riscul ca a doua zi să ne trezim cu mici dureri, ceea ce nu este de dorit. Așa că, evită să adormi așa.
Ai grijă la dormitul pe burtă sau pe spate, cu brațele în spatele capului
Deși poate părea realxantă, această poziție este la fel de periculoasă, mai ales pentru a doua zi dimineață, când te vei trezi cu dureri la mușchii mâinilor, și chiar mici amorțeli. Așa că, mai bine evită această poziție, și încearcă să găsesști una mai relaxantă.
Poziții de dormit pentru un somn odihnitor vara
Variațiile sezoniere pot afecta modul în care dormim. Cercetătorii au constatat că orele de trezire erau mai devreme în timpul verii, în timp ce problemele de somn, cum ar fi insomnia și oboseala, erau mai puțin frecvente în timpul iernii, deși oamenii pot avea în continuare probleme de somn în timpul iernii.
Având în vedere că orele de zi mai lungi îți afectează ritmul circadian, temperaturile mai ridicate te țin treaz, iar socializarea îți afectează calitatea somnului, poți avea impresia că duci o luptă pierdută.
Există modalități prin care puteți obține odihna de care aveți nevoie în timpul zilelor mai lungi de vară, iar asta te va ajuta să dormi mai bine în nopțile caniculare.
Poți începe cu menținerea unui program constant, iar specialiștii spun că este important să te culci la timp și să te trezești la timp. Un alt aspect ar fi reducerea expunerii la lumină în timpul zilei, având în vedere că diminuarea expunerii la lumină, în special în orele serii, poate ajuta organismul să se pregătească pentru somn.
Puteți menține temperatura scăzută în timpul nopții, mai spun specialiștii. Argumentul este că menținerea spațiului ventilat poate îmbunătăți calitatea somnului, sau deschideți o fereastră sau o ușă, sau folosiți un ventilator.
Se crede că cea mai bună temperatură pentru somn este de aproximativ 18,3 grade. Un alt mod este de a învăța cum să ne relaxăm, cu toate că, mai spun experții, relaxarea este o abilitate subutilizată. Făcând din aceasta un obicei, vă puteți îmbunătăți drastic capacitatea de a adormi și de a rămâne adormit.