Nu mai este o noutate că cea mai mare concentrație de poluare din România este raportată în București și în împrejurimile orașului. Doar că senzorii și măsurătorile oficiale ale nivelului de poluare al aerului vorbesc despre zone surprinzătoare din Capitală ca fiind cele mai puțin sigure din acest punct de vedere.
Bucureștiul și zonele din proximitatea Capitalei sunt cunoscute ca fiind cele mai poluate din întreaga țară. În regiunile cu pricina au avut loc, de-a lungul timpului, arderi ilegale de mase plastice, deșeuri, cauciuri, toate acestea sporind calitatea proastă a aerului, reprezentanților Gărzii de Mediu.
Locuitorii din București se confruntă și cu o poluare întreținută de surse de încălzire rezidențială, centrale pe apartament și cea care folosește combustibili solizi: lemn, plastic.
Citește și: Cum poți verifica online rapid și ușor nivelul de poluare din București
Dincolo de toate aceste aspecte, trebuie precizat că starea aerului este foarte importantă pentru nivelul de poluare înregistrat în regiune de către autorități. Dacă aerul stagnează, ceea ce se întâmplă în perioada sezonului rece, atunci poluarea crește de la o zi la alta.
Potrivit informațiilor înregistrate de către aparatele de măsurare a calității aerului în ultimele zile, aerul din București a devenit din ce în ce mai poluat. Miercuri, 3 ianuarie 2024, la orele 10 ale dimineții, indicele calității aerului era la un nivel destul de ridicat.
Dacă, de cele mai multe ori, există tendința de a spune că traficul îngreunat cauzează niveluri ridicate de poluare în București, autoritățile explică cum în această perioadă a anului, în perioada sărbătorilor, un rol foarte important l-au jucat și focurile de artificii.
Potrivit datelor actualizate privind nivelul de poluare din București, cele mai puțin sigure zone din acest punct de vedere sunt: Băneasa, Chitila și Ferentari. S-ar putea să te surprindă, însă indicele de măsurare a calității aerului era 100, ceea ce înseamnă un grad crescut de impurități și noxe în atmosferă.
Citește și: Dezastru climatic pentru București. Vestea cruntă dată de un specialist, se va întâmpla până în 2070
În circumstanțele date, directorul general de la Controlul Poluării de la Garda de Mediu, David Marian, a vorbit despre cum focurile de artificii au contribuit și ele, în perioada sărbătorilor de iarnă, la intensificarea nivelului de poluare al aerului:
„Au fost înregistrate vârfuri cauzate și de calmul atmosferic din ultimele zile. Au fost preponderent seara, ceea ce duce precum cauzalitate la o situație generată și de zonele unde nu există o încălzire rezidențială centralizată și unde lumea utilizează combustibil solid de toate categoriile. Condițiile au fost clar cauzate și de focurile de artificii”.