Cele mai mici apartamente din ultimii 20 de ani în România. Recordul negativ la care au ajuns
Locuințele din România au atins un record negativ. S-a ajuns la cea mai mică suprafață medie din ultimii 20 de ani.
Record negativ în România
Suprafața locuibilă a unei locuințe a ajuns în 2020 la minimul ultimilor 20 de ani, cu o valoare de 61,52 de metri pătrați, conform calculelor făcute de Ziarul Financiar.
Este o scădere de 2% față de 2019, iar media suprafeței s-a făcut folosind suprafața totală locuibilă, raportată la numărul total de locuințe livrate anual.
În ultimii 20 de ani, maximul a însemnat 76 de metri pătrați pentru o locuință nou livrată, aceeași medie înregistrându-se și în anii 2010, 2011 și 2013.
S-a redus treptat suprafața locuințelor, iar specialiștii spun că dezvoltatorii vor să facă spații de locuit pe care să și le permită mai multă lume, așa că au eliminat sau au micșorat semnificativ zone de depozitare precum debaraua sau cămar, lucru care se resimte în suprafața totală a locuinței.
Avem cele mai mici locuințe din ultimii 20 de ani
Legea Locuinței prevede o suprafață utilă minimă de 66 de metri pătrați pentru un apartament de 3 camere și 37 mp sau 52 mp pentru o garsonieră și un apartament cu două camere. Media din 2020 ar fi permis doar construirea de garsoniere și apartamente cu două camere.
De altfel, suprafața medie a locuințelor livrate în 2019 este cea mai mică din ultimii 20 de ani. Programul Prima Casă este unul dintre motivele care au dus la construirea de locuințe mai mici.
„Evident, toți vizitatorii caută apartamente în centru cu suprafețe mari și sub 60.000 de euro. Am observat o schimbare radicală în gândirea și în calitatea vizitatorului.
Majoritatea au fost potențiali clienți bine informați, care au înțeles să se ghideze după nevoi și buget și să își adapteze cerințele astfel încât să își permită apartamentul dorit și acesta să corespundă cât mai bine nevoilor lor”, spune Vlad Vlăsceanu, consultat imobiliar.
Ce suprafață trebuie să aibă un dormitor
De altfel, un alt consultant imobiliar spune că dezvoltatorii au încercat să micșoreze suprafețele locuințelor, rezultând spații din ce în ce mai mici pentru a se încadra în plafoanele de prima casă.
Suprafața minimă a unui dormitor pentru o singură persoană este de 12 mp, iar pentru un dormitor de două persoane trebuie să aibă o suprafață minimă de 22 mp, asta deși legea spune că 12 mp sunt suficienți pentru un cuplu.
Cu toate acesta, ei nu vor avea loc de un pat matrimonial, iar dulapul de haine trebuie să fie foarte mic.