Cele mai importante sondaje și numărători paralele ale partidelor, la alegerile prezidențiale

de: Juncu Raluca
10 11. 2019

Ziua alegerilor a sosit. Românii își pot exercita astăzi dreptul de vot, în primul tur al alegerilor prezidențiale și își vor alege viitorul președinte pentru următorii cinci ani.Votarea a început duminică ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.

Prin excepție, votarea în străinătate s-a desfășurat și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Românii din diaspora mai pot vota și astăzi până la ora 21:00 (ora locală).

27 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2019. Dintre acestea, 17 și-au depus dosarul la Biroul Electoral Central, fiind admise în final 14 candidaturi, un număr similar cu cel de la scrutinul precedent.

Potrivit datelor furnizate de BEC la ora 10:00, (n.red. acestea fiind cele mai recente date oficiale anunțate până la ora transmiterii acestei știri), Klaus Iohannis a obținut 16,77%, Viorica Dăncilă 33,04%, iar Dan Barna 14,9%. Se remarcă faptul că Viorica Dăncilă este pe primul loc, la primele ore ale dimineții, asta și datorită comportamentului electoratului care o preferă. Prezența la vot este până în acest moment de 9,71% la nivelul întregii țări.

Războiul celor mai importante sondaje

În România, 18.217.156 de votanți sunt așteptați la urne astăzi, pe 10 noiembrie, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Pentru alegerile prezidențiale din acest an, Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat trei institute pentru efectuarea de sondaje la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale, la nivel naţional.

Astfel, au fost acreditate să realizeze sondaje la ieşirea de la urne atât pe 10 noiembrie, cât şi pe 24 noiembrie Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Ce spun sondajele și exit poll-urile? Foto: romaniatv.net

Sondaj CURS

14 candidați se luptă astăzi în cursa pentru alegerile prezidențiale, iar potrivit sondajelor de opinie realizatea în zilele de dinaintea alegerilor, favoritul era chiar actualul președinte, Klaus Iohannis.
Șeful Statului a avut mereu în jur de 40% în cadrul sondajelor de opinie și se află la o distanță apreciabilă față de competitorii săi. Potrivit CURS, Viorica Dăncilă ar avea parte de susținerea a 20% din sufragii, în timp ce Dan Barna ar fi la 13%, Mircea Diaconu la 11% și Theodor Paleologu 6%.

Sondaj SOCIOPOL

Sondajul de la SOCIOPOL îl propune pe Klaus Iohannis cu 43% din sufragii, în vreme ce lupta pentru al doilea candidat pe listă la alegerile prezidențiale se dă între Dan Barna și Viorica Dăncilă. Fostul premier avea la începutul lunii octombrie un procentaj de 21%, în timp ce Dan Barna avea 15%.

Sondaj IMAS

Sondajul IMAS indică faptul că actualul președinte, Klaus Iohannis rămâne favoritul în cursa pentru alegerile prezidențiale, cu 45% urmat de Mircea Diaconu (16,6%) și Viorica Dăncilă (12,4 %). În clasament mai urmează Dan Barna, liderul USR, care a obținut un procent de 14,2% și Theodor Paleologu (6,9%). Pe ultimul se situează Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, cu un procent mic, de 2,9%.

Sondaj IRES

Doar 26% din români sunt foarte interesați de scrutinul din acest weekend, arată ultimele date ale sondajului IRES. Conform aceleiași cercetări sociologice, doar 10% spun că și-au schimbat intenția de vot în urmă campaniei.

Conform sondajului IRES, la întrebarea „Cât de interesat sunteți de alegerile prezidențiale de duminică?”, doar 26% din români au răspuns că sunt foarte interesați, 32% se arată destul de interesați, iar 14% au răspuns că nu sunt deloc interersati. Sondaje prezidențiale 2019

Respondenții au fost întrebați și de ce nu merg la vot și care sunt principalele două motive pentru care probabil sau sigur nu vor vota. 15% au răspuns că nu-i interesează politica și alegerile și tot 15% nu au încredere în niciun candidat. De asemenea, 14% din ei au răspuns că vor fi plecați din localitate în ziua alegerilor. Chiar și în acest context, cetățenii își pot exercita dreptul în orice secție de votare din țară, întrucât aceștia sunt încadrați pe listele suplimentare.

Sondajul IRES a fost realizat pe un eșantion de 2.400 de persoane cu drept de vot, în perioada 1-5 noiembrie. Marja de eroare este de plus/minus 2%.