Ultimul sondaj IRES, înainte de alegerile prezidențiale. Care sunt tendințele românilor care merg la vot

Ultimul sondaj IRES, înainte de alegerile prezidențiale. Tendințele românilor care merg la vot

Ultimul sondaj IRES, înainte de alegerile prezidențiale 2019, ce arată cât de interesați sunt românii de evenimentul de duminică, 10 noiembrie. Care sunt tendințele cetățenilor care merg la vot?

Ultimul sondaj IRES, înainte de alegerile prezidențiale 2019

Data de 10 noiembrie 2019 este marcată de vot. Românii sunt așteptați la urne pentru a-și alege liderul pentru următorii cinci ani. Ar putea exista și un singur tur, în loc de două, în cazul în care unul dintre candidați ar aduna suficiente voturi încă de la bun început. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime, căci alegerile de anul acesta sunt pline de necunoscute și surprize, plăcute ori neplăcute.

Ultimul sondaj IRES, înainte de alegerile prezidențiale. Care sunt tendințele românilor care merg la vot
Sondaj IRES

Sondajul IRES prezintă răspunsurile la întrebarea ”Cât de interesat sunteți de alegerile prezidențiale de duminică?”. De menționat este că sondajul IRES a fost realizat pe un eșantion de 2.400 de persoane cu drept de vot, în intervalul 1-5 noiembrie, iar marja de eroare este de plus minus 2%.

Care sunt tendințele românilor care merg la vot?

Potrivit acestuia, numai 26% din români au răspuns că sunt interesați, 32% se arată destul de interesați, iar 14% au răspuns că nu sunt deloc interesați. Respondenții au fost întrebați și de ce nu merg la vot și care sunt principalele două motive pentru care posibil ori sigur nu vor vota. 15% au răspuns că nu-i interesează alegerile și politica. Tot 15% nu au încredere în niciun candidat și 14% din ei au răspuns că vor fi plecați din localitate duminică, 10 noiembrie, în ziua alegerilor, chiar dacă își pot exercita dreptul în orice secție.

Sondajul a evidențiat și faptul că cetățenii se lasă foarte greu influențați de mesajele transmise de candidați în campania electorală. Cât despre cei care nu și-au schimbat intenția inițială de vot, aceștia sunt în procent de 55, iar 19% dintre ei au fost determinați să meargă la vot în urma campaniei. Certitudinea este reprezentată de starea materială a românilor, care este destul de șubredă înaintea alegerilor. Astfel, la întrebarea ”Cât de mulțumiți sunteți în general de felul în care trăiți?”, cei mai mulți dintre respondeți, respectiv 38%, au răspuns că sunt destul de mulțumiți. În schimb, alți 37% se arată nu foarte mulțumiți și numai 7% sunt foarte mulțumiți de viața pe care o duc, notează realitatea.net.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI