Cele mai ieftine soluții de încălzire în 2022. Cât costă, ce avantaje și ce dezavantaje au
Experții în energie au spus care sunt cele mai ieftine soluții de încălzire a locuinței în această perioadă. Pentru asta s-a luat în calcul cât costă încălzirea lunară și care este investiția inițială pentru sistemul respectiv de încălzire, pentru același model de casă.
Care este cea mai ieftină variantă de încălzire. Care este cea mai scumpă
Pentru a face calculele sistemului celui mai convenabil de încălzire s-a luat ca exemplu o casă unifamilială medie cu o suprafață de încălzire de 140 de metri pătrați.
De asemenea, casa are mansardă izolată, ferestre PVC cu geamuri duble și fațadă cu izolație termică de 8 cm. Se presupune un consum anual de energie de 20.000 kWh.
Cea mai ieftină soluție de încălzire, centrala pe lemn
În urma calculelor experților în energie reiese că cea mai ieftină soluție de încălzire a unei case cu caracteristicile enunțate mai sus este centrala pe lemn.
Cu un astfel de sistem de încălzire, casa de 140 de metri pătrați va cheltui în 10 ani cu încălzirea și apa caldă 57.500 de lei, ceea ce înseamnă un cost lunar de 480 de lei. De asemenea, valoarea estimată a unei centrale pe lemne este de circa 8000 de lei.
Centrala pe lemne te solicită fizic
„Încălzirea cu lemne este în continuare cea mai ieftină, dar nu este potrivită pentru toate casele. Acestea sunt cele mai mari consumatoare de forță de muncă și necesită spațiu de depozitare.
În ciuda faptului că sunt o sursă de energie regenerabilă, acestea reprezintă o povară pentru mediu prin gazele și particulele emise”, scrie necesit.ro.
Cea mai scumpă soluție, centrala electrică
La polul opus, cea mai scumpă ar fi încălzirea cu ajutorul unei centrale electrice, care costă în jur de 3000 de lei.
Aceasta va cosuma în 10 ani 163000 de lei, ceea ce înseamnă 16.300 de lei pe an sau 1359 de lei pe lună.
Alte sisteme de încălzire:
-Centrală pe gaz, folosește gaz natural, necesită o investiție de 6.000
și va aduce un cost de 68.000 de lei în 10 ani, 566 de lei pe lună,
-Centrală pe peleți, folosește peleți, necesită o investiție de 14.000 de lei și aduce costuri de 94.000 în 10 ani, 783 de lei pe lună.
Soluția care nu este la îndemâna oricui
„Cel mai economic și ecologic mod de a vă încălzi locuința este cu o pompă de căldură. Durata de viață a unei pompe de căldură este de 25 de ani, față de 15 ani pentru o centrală pe lemne, gaz sau petrol.
Pentru majoritatea locuințelor, o pompă de căldură aer-apă este cea mai potrivită.
Sisteme complexe
Proiectele apă-apă și sol-apă sunt mai complexe, deoarece trebuie să se facă o gaură sau o excavare pentru colectoare subterane, astfel încât investiția este mai mare.
Cu toate acestea, aceste pompe de căldură sunt mai eficiente și consumă mult mai puțină energie electrică. Mai ales dacă le comparăm cu centrală electrică”, mai scrie sursa citată mai sus. C
Calculele pentru pompa de căldură
Valoarea estimativă a acestui sistem de încălzire este de 35000 de lei, iar consumul total pe 10 ani ar avea o valoare de 87000 de lei, aici intrând și valoarea investiției.
Dacă se scade valoarea investiției mai rămân 52ooo de lei, ceea ce înseamnă un cost lunar de 433 de lei.