Cele mai friguroase locuri din lume. Siberia nici măcar nu intră în top 5 mondial

Cele mai friguroase locuri din lume. Siberia nici măcar nu intră în top 5 mondial
Top 10 cele mai reci  locuri de pe Pământ

Când vedeți acest titlul, s-ar putea să va duceți cu gândul la Siberia. Din păcate, sau din fericire, Siberia nu este între primele 3 locuri, cele mai friguroase din lume. Aceste locuri, majoritatea în Antarctica, nu sunt deloc cele mai populare locuri de vacanță, dar sunt cunoscute pentru frigul lor extrem. Dacă plănuiți o vizită, luați o pătură și pregătiți-vă să vă adăpostiți. Aceste zone dețin recordul pentru cele mai scăzute temperaturi înregistrate vreodată.

Cele mai friguroase locuri de pe Pământ nu sunt în Siberia

Din păcate, sau din fericire, Siberia nu este între primele 3 locuri, cele mai friguroase din lume. Dar, dacă vă planificați să ajungeți vreodată într-unul din aceste locuri, trebuie să vă avertizăm că abia dacă puteți supraviețui aici.

Exploratori și oameni de știință curajoși și bine izolați au găsit modalități de a supraviețui acolo. În majoritatea locurilor enumerate mai jos, termometrele obișnuite nu vor funcționa. Pielea ta, dacă ar fi expusă, ar îngheța în câteva minute, iar picăturile din respirație se transformă în cristale pe măsură ce expiri.

Top 10 cele mai reci locuri de pe Pământ

Multe dintre aceste situri sunt în Antarctica și, de asemenea, stații în care au avut loc cercetări importante și revoluționare. Cercetarea climatică, geologia, astronomia și biomedicina extremă au prosperat în aceste condiții inospitaliere. Așa că toarnă-ți o ceașcă de cacao caldă și descoperă cele mai înfiorătoare locuri de pe planetă.

1.Dome Fuji, Antarctica

Temperatura record: -93,2°C, August 2010

În 2010, satelitul Landsat 8 și-a îndreptat instrumentele spre o creastă înaltă de pe calota de gheață din Antarctica de Est și a confirmat ceea ce oamenii de știință se așteptau cu privire la clima locală, și anume rece. Extrem de rece. Înregistrând o temperatură de -92,3°C, acest deșert uscat și rece a fost declarat cel mai friguros loc de pe Pământ, depășind recordul anterior de la stația Vostok, care exista din 1983.

Deși temperaturile de aici depășesc rareori -30°C, oamenii au găsit, în mod incredibil, modalități de a trăi și de a lucra în această regiune. Stația Dome Fuji, aflată în apropiere, a fost înființată în 1995, iar carote de gheață forate în regiune ne oferă o fereastră către 720.000 de ani de istorie paleoclimatică.

2.Stația de cercetare Vostok, Antarctica

Temperatura record: -89,2°C, Iulie 1983

Unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ este, în mod ciudat, și unul dintre cele mai însorite. În luna decembrie, Stația de Cercetare Vostok din Antarctica se bucură de peste 22 de ore de lumină solară. În schimb, în noaptea polară, există exact zero ore de lumină solară, iar Vostok înregistrează cea mai scăzută temperatură medie anuală dintre toate stațiile meteorologice de pe planetă.

Stația a fost înființată de Uniunea Sovietică în 1957 și este locul unor cercetări fascinante. Pe lângă carote de gheață și magentronomie, oamenii de știință au pătruns în Lacul Vostok, un imens lac subglaciar ascuns sub gheață. Acolo, ei au descoperit un ecosistem de microbi și organisme pluricelulare care, anterior, era izolat de restul lumii.

3.Stația Polul Sud Amundsen-Scott, Antarctica

Record de temperatură: -82,8°C, iunie 1982

Oamenii care locuiesc și lucrează la stația Amundsen-Scott din Antarctica văd doar un răsărit și un apus de soare pe an, așa că poate nu este surprinzător faptul că aici s-au înregistrat unele dintre cele mai scăzute temperaturi înregistrate vreodată. Situată pe platoul Antarcticii, stația se află la aproape 3.000 de metri deasupra nivelului mării. Chiar și într-o zi de vară aici este puțin probabil să urce mult mai sus de -12°C.

Stația a fost ocupată în permanență de când Statele Unite au construit prima bază aici, în 1956. Astăzi populația medie este de aproximativ 150 de persoane. Oamenii de știință de la stație lucrează la orice, de la cercetări privind neutrinii, la lucrări biomedicale și până la observații ale fondului cosmic de microunde cu ajutorul telescopului de la Polul Sud.

4.Dome Argus, pe platoul din Antarctica

Record de temperatură: -82,5°C, iulie 2015

Situat în apropiere de actualul deținător al recordului, Dome Fuji, la Dome Argus nu s-a făcut încă o citire care să fure tronul, dar cercetătorii speculează că o creastă din apropiere găzduiește cele mai reci condiții naturale de pe Pământ.

În 2018, o echipă de la Universitatea Colorado din Boulder a folosit tehnologia de cartografiere în infraroșu pentru a identifica regiunile din estul continetului Antarctica unde temperaturile ar putea coborî sub -90°C. Acestea apar în depresiuni topografice de mică adâncime în apropierea celei mai înalte părți a stratului de gheață, la o altitudine cuprinsă între 3.800 și 4.050 m, iar Dome Argus este unul dintre principalii candidați.

5.Denali, Alaska

Temperatura record: -73,8°C, între 1950 și 1969

Cel mai înalt vârf montan din America de Nord este o priveliște spectaculoasă și impunătoare, înălțându-se la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării. Este, de asemenea, un paradis pentru alpiniști, dar veți avea nevoie de un strat de bază excepțional dacă vă gândiți la o ascensiune.

O stație meteo amplasată în apropierea vârfului a înregistrat cea mai rece temperatură înregistrată în Statele Unite în 2003, un ger de -73,8°C. Cunoscut cândva sub numele de Muntele McKinley, guvernul american a revenit la denumirea oficială Denali, numele folosit de poporul Koyukon, care locuiește în zona din jurul muntelui.

6.Verkhoyansk, Rusia

Record de temperatură: -69,8°C, februarie 1892

Locuită de aproximativ 1.000 de persoane, acest oraș rusesc se află în interiorul Cercului Arctic și este unul dintre locurile considerate „Polul Nordic al Frigului”, unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din emisfera nordică. Clima sa unică este creată de o zonă de aer rece și dens, numită Înălțimile Siberiene.

Zona este predispusă la inversiuni de temperatură, buzunare în care temperaturile cresc de fapt odată cu altitudinea. În mod incredibil, în Verkhoyansk se înregistrează în mod regulat temperaturi de vară mai mari de 30°C. Orașul este gazda unora dintre cele mai mari fluctuații de temperatură între iarnă și vară, oriunde pe Pământ.

7.Stația de cercetare Klinck, Groenlanda

Record de temperatură: -69,4°C, decembrie 1991

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este slab populată, din cauza unei uriașe calote de gheață care acoperă o mare parte din teritoriul său. Instalarea de stații meteorologice în acest climat inospitalier presupune ca oamenii de știință curajoși să traverseze terenul pe snowmobile, cu instrumentele lor în picioare.

Pe lângă faptul că sunt vitale pentru știința climatică, aceste stații au înregistrat unele dintre cele mai extreme condiții din emisfera nordică. Stația de cercetare Klinck se află aproape de cel mai înalt punct de pe calota de gheață, expusă la cele mai rele condiții ale climatului continental uscat și rece.

8.Oymyakon, Rusia

Record de temperatură: -67,8°C, februarie 1933

Denumită uneori cea mai rece așezare locuită permanent de pe Pământ, ne-ar plăcea să auzim agenții imobiliari încercând să vândă acest colț de Rusie rurală. Locuită de mai puțin de 1.000 de oameni, este situată între două văi, care prind vânturi reci între ele, intensificând condițiile. Înghețat pe tot parcursul iernii, se pare că școlile locale se închid doar atunci când temperaturile scad sub -55°C.

9.„Gheața de Nord”, Groenlanda

Record de temperatură: -66,1°C, ianuarie 1954

Înființată de către Expediția britanică din Groenlanda de Nord în 1952, la această stație de cercetare s-a ajuns inițial cu sănii trase de câini, înainte ca avioanele militare să arunce provizii și instrumente pentru ca o echipă de exploratori și oameni de știință să le folosească. Temperatura măsurată în 1954 a fost, la vremea respectivă, cea mai rece înregistrată vreodată în emisfera nordică. Expediția a efectuat cercetări ample care au inclus geologie, seismologie, fiziologie și glaciologie.

10.Snag, Yukon, Canada

Record de temperatură: -62,7°C, februarie 1947

Aflat într-o vale în formă de castron din Yukon, Canada, Snag este un sat acum abandonat, unde s-a înregistrat o temperatură minimă record în timpul unei ierni neobișnuite din anii 1940. Frigul extrem i-a făcut pe localnici să raporteze că respirația lor îngheța în aer când expirau și cădea pe pământ sub formă de praf alb. Și mai ciudat, au constatat că sunetele se purtau mult mai departe în aerul rece și dens, vocile fiind auzite la mai mulți kilometri de la sursa lor.

Concluzie și un bonus

După cum putem observa Siberia nu este inclusă în acest top 10, dar cu toate astea există un loc unde temperaturile ajung la valori extreme. Yakutsk este unul dintre cele mai reci orașe de pe Pământ și este situat pe permafrost. Deși regiunea are parte de veri scurte, dar călduroase, cu temperaturi de până la 38,4°C în 2011, are, de asemenea, ierni lungi și extrem de reci. În 1891, temperaturile au scăzut până la -64,4°C. Situată de-a lungul râului Lena, în timpul lunilor de iarnă este adesea suficient de frig pentru ca râul să înghețe și să devină suficient de puternic pentru a fi folosit ca drum.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI