Cele mai căutate meserii în România în 2023. Salariile oferite de angajatori

de: Ștefan R. Apostol
21 10. 2023

Dacă anul 2021 și 2022 au fost considerați ani de criză, iar costul vieții a crescut la proporții alarmante, asta nu a însemnat că angajările s-au oprit. Cam același lucru este valabil și pentru acest an, iar în acest context am aflat care sunt cele mai căutate meserii în România în 2023, și, bineînțeles, care sunt salariile oferite de angajatori.

Care sunt cele mai căutate meserii în România în 2023

Anul în curs, pentru majoritatea dintre noi înseamnă anul cu cele mai multe scumpiri, mai ales la produsele de consum, deși guvernanții au încercat, dar de la jumătatea anului, să stopeze creșterea prețurilor.

Citește despre: Locuri de muncă disponibile şi cele mai căutate meserii în România. Domeniul în care e cea mai mare nevoie de angajaţi, surprinzător

Dar, deși suntem într-o criză economică generalizată pe mai toate palierele, și cu încă un conflict în plină desfășurare la granița de nord, asta nu înseamnă că angajările au stagnat.

Dar, vorbind strict de meseriile anului, cele mai căutate, putem vorbi despre cele de asistent medical, șofer, contabil sau operator de call-center.

”Dacă ne uităm la aplicări, vedem însă că domeniile care au atras cei mai mulți candidați au fost retailul, serviciile, call-center / BPO, IT / telecom și financiar bancar. Din cele aproximativ 5,3 milioane de aplicări, peste 3 milioane au mers către aceste domenii.

Faptul că există foarte multe căutări pe pozițiile menționate anterior este un indicator bun pentru ce se va întâmpla, cel mai probabil din toamnă, când eforturile active de a prospecta piața și joburile disponibile vor fi dublate de eforturi active în direcția aplicării propriu-zise.

Mai cu seamă în condițiile în care, toamna, în mod tradițional, candidații fac pași concreți în direcția schimbării joburilor”, spune Bogdan Bade, CEO eJobs.

Citește despre: Ce salariu are un mecanic, în 2023. E o meserie bănoasă chiar şi în România

În topul angajatorilor din România este Microsoft

Conform celor de  Hipo.ro, pe primul loc se află joburile oferite de gigantul Microsoft, urmate de un alt gigant american, Oracle, urmat de Google, IBM, ING, precum și alte companii mari active pe piața românească.

Dar, în contextul unei piețe dinamice și, pe alocuri, în criză de forță de muncă, reprezentantul platformei de recrutare spune că a crescut lista cu cele mai căutate meserii în România în 2023.

”Prima jumătate a anului a crescut semnificativ numărul de căutări făcute de cei interesați să își schimbe locul de muncă.

Vorbim despre o dublare sau chiar o triplare a numărului de căutări, în special pentru pozițiile de entry level. Nu într-un ritm la fel de abrupt, dar observabil față a anul trecut, a crescut și numărul de aplicări înregistrate în platformă.

Dacă în primul semestru din 2022 am avut 5,1 milioane de aplicări, în aceeași perioadă din 2023 vorbim despre aproape 5,3 milioane de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Află despre: Cele mai căutate locuri de muncă în România. E record în acest an

Care sunt salariile oferite de angajatori

Dacă vorbim de cele mai căutate meserii în România în 2023, este importantă și salarizarea, indiferent că vorbim de șoferi, contabili sau operator call-center.

Conform platformelor de recrutări, de exemplu, un șofer de categoria B ar avea un salariu de cel puțin 2.800 lei net, iar cei care s-ar angaja ca și curieri ar încasa până la 9.000 de lei. În cazul șoferilor de TIR salariile ar putea trece de ultima cifră enunțată anterior.

Află și: Un sfert dintre angajatorii români au luat decizia fără precedent. Ce se întâmplă cu salariile angajaților

În cazul unui angajat ca și contabil, salariile oferite de angajatori variază între 3.600 de lei și urcă până la cel puțin 6.000 de lei, în cazul unui angajat ca și contabil șef.

Operatorii de call-center sunt cei mai marginalizați, dacă ne referim la salariile oferite de angajatori.

Concret, un operator call-center ar avea un salariu cuprins între 2.600 și 3.200 de lei net, la care se mai adaugă bonificații și tichetele de masă.