Cele mai căutate meserii din România. Ce caută angajatorii și ce locuri de muncă sunt disponibile
Platforma meserii.ro a stabilit ce scriu cei mai mulți elevi din învățămând în dreptul fișelor de calificare. Ce procent le revine celor care studiază în învățământul profesional, ce job-uri caută și care sunt cele mai căutate meserii?
Care sunt cele mai căutate meserii din România?
Învățămâtul are un număr de 281.383 de elevi în cadrul sistemului public, din care 6.489 în învățământul sunt din învățământul dual, iar 3.449 din învățământul privat. Din aceștia, majoritatea sunt înscriși la calificarea „tehnician în activități economice”, din care un procent de 14% din ei sunt elevi care studiază în învățământul profesional din România. Locul doi este ocupat de către mecanicii auto, locul trei de turism, conform datelor din Harta interactivă din cadrul învățământului rofesional și tehnic. Cu toate astea, tehnicienii ecologici sunt produși în masă pe bancile școlii, cu toate că sunt doar 16 firme care au asemenea de angajați, scrie edupedu.ro.
Ocupațiile din nomenclatorul COR care pot fi practicate cu această meserie sunt:
- Agent de schimb
- Calculator devize
- Contabil Planificator
- Revizor gestiune Referent
- Operator ghiseu birouri de schimb
- Statistician Agent de asigurare
- Casier
- Agent fiscal
- Functionar economic
- Administrator financiar
- Facturist
(Ministerul Educației)
Cele mai bine plătite meserii
Programator: Salariul mediu net la nivelul țării este de 3.614 de lei, însă aici întră atât programatorii debutanții cât și cei specializați pe anumite domenii. De exemplu, media salariului pentru un programator PHP este de 5.650 de lei, pentru Java este de 7.257 de lei, pentru Oracle este de 8.139 de lei, potrivit Playlab.ro. Salariul unui programator bun, cu minim zece ani experiență sare de 10.000 de lei, potrivit anunțurilor din piață.
Inginer de sistem: O persoană care administrează și menține în funcțiune serverele, computerele și celelalte echipamente IT ale unei companii are un salariu mediu net de 4.816 de lei. Un junior poate coborî până la 3.200 de lei, iar un profesionist cu experiență poate trece de 9.000 de lei.
Analist financiar/Expert contabil: Salariul mediu net al unui analist financiar este de 4.353 de lei, cu peste 1.100 de lei mai mare decât al unui expert contabil, potrivit Paylab.ro. Pe anunțurile de job-uri se oferă salarii de până la 1.500 de euro (respectiv 7.000 de lei) pentru un analist financiar experimentat, respectiv de 6.500 de lei pentru un expert contabil senior. (Sursa: dcbusiness.ro)