Unii cred că ar fi o meserie bănoasă, alții spun că ar fi stresantă. Cât este salariul unui vatman și la cât poate ajunge remunerația lui lunară pentru serviciile prestate, dar și care este programul de muncă, toate acestea în materialul de mai jos.
UPDATE: După incidentul din Capitală în care un tramvai a împins pe șine un BMW, foarte multă lume a pus în discuție salariile vatmanilor și modul în care aceștia se comportă cu oamenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Cea mai mare parte a publicului a luat apărarea vatmanului, pe numele căruia a fost deschis dosar pentru distrugere din culpă. Dar iată din ce venituri ar putea plăti vatmanul eventualele despăgubiri…
Se întâmplă să ajungă fără să vrea în atenția călătorilor, care uneori nemulțumiți de ceea ce le oferă mijlocul de transport în comun sau de felul în care se circulă, ajung să-și verse nervii pe ei. Deși, s-ar crede că meseria de vatman este una bănoasă, depinde foarte mult din ce punct de vedere este privită situația. Salariul de încadrare al unui șofer sau vatman este de 3.200 de lei lunar, se arată într-un articol apărut pe bucurestifm.ro.
Astfel, potrivit informațiilor apărute pe acest site, conducătorul de vehicul poate ajunge până la 3.700 de lei pe lună, net, cu ore suplimentare, sâmbete și duminici lucrate. Însă cu toate astea, această sumă nu este garantată, ci depinde de cât se lucrează. Așadar, cu sporurile pentru ore suplimentare, pentru chemările din zilele libere, sâmbătă sau duminică, și pentru consecutivități, adică sâmbete și duminici lucrate la rând, salariul crește, putând să ajungă chiar și la 5000 de lei.
Cel mai stresant în această meserie este traficul de la orele de vârf, este părerea lui Adrian Crengăniş, care a lucrat ca vatman timp de opt luni, potrivit adevarul.ro.
Când într-un tramvai ai 120 de oameni şi unii şoferi se bagă în faţa tramvaiului pun în pericol siguranţa atâtor călători. Un accident, pe care spune el că nu l-a provocat, l-a determinat să renunțe în scurt timp la meseria de vatman.
Pe site-ul oficial al Societății de Transport București apar condițiile care trebuie îndeplinite pentru a deveni vatman. De altfel, sunt anunțuri disponibile pentru acest post. „Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. efectuează recrutarea şi selecţia de personal calificat în vederea angajării în meseria conducător tramvai. Acte necesare-cerinţe minime obligatorii:
Cv-urile însoţite de documentele prezentate se pot depune atât la sediul central din Bd. Dinicu Golescu nr. 1, sector 1, Bucureşti, de luni până vineri, între orele 07.00-15.00, la Registratura Generală, parter sau se pot transmite pe email: info@stbsa.ro.
Informaţii se pot obţine la numărul de telefon: 021.322.11.76, program de luni până vineri, între orele 08.00-14.00. Candidaţii selectaţi vor fi contactaţi pentru completarea actelor necesare în vederea angajării.”, se arată pe site-ul instituției.