Cele mai bune sarmale de post după rețeta lui Radu Anton Roman. Ingredientul magic care dă tot gustul delicios, nici nu simți că nu au carne
Dacă nu știi ce să mai gătești în această perioadă, poți opta pentru sarmale. Sunt un preparat potrivit pentru Postul Mare, care nici nu necesită prea mult talent în bucătărie sau ingrediente scumpe. Dacă vrei să iasă ca la carte, urmează rețeta celebrului Radu Anton Roman. Care este ingredientul ce schimbă tot gustul.
Sarmalele, o opțiune perfectă pentru post
Timp de 40 de zile, credincioșii aleg să postească în numele Domnului. Până la Paște, aceștia se abțin de la carne, lapte și ouă și orice alte produse care le conțin în compoziția lor, axându-se doar pe hrană vegetală.
Unii au o dietă destul de săracă în această perioadă, pentru că nu știu ce feluri de mâncare se gătească. Dacă vrei să schimbi ceva, să mănânci și altceva pe lângă cartofi și alte legume, ne-am gândit să prezentăm o rețetă cu totul specială.
Sarmalele sunt un preparat special, foarte iubit în orice sezon. Ele se pregătesc, de regulă, cu carne, dar și cele de post sunt de-a dreptul delicioase. Dacă folosești ingredientele potrivite și le gătești ca la carte, acestea vor fi mai bune decât cele originale și le vei consuma mereu.
Cea mai interesantă rețetă aparține lui Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, foarte pasionat de domeniul culinar. Dacă nu știi ce să mai gătești, merită să încerci acest preparat special.
Cea mai bună rețetă de sarmale
Te-ai gândit vreodată să faci sarmale cu umplutură de fructe? Dacă până acum ai încercat cu carne, orez sau alte legume, află că sunt foarte delicioase și cele la care folosești doar fructe, asezonate cu alte ingrediente ce fac minuni.
Rețeta a fost scoasă la iveală de nimeni altul decât Radu Anton Roman și a devenit foarte celebră în rândul iubitorilor de gusturi noi și speciale. Combinația este una perfectă, pe care mulți dintre cei ce au încercat-o spun că o adoră acum.
Pentru acest preparat inedit ai nevoie de:
- 1 varză murată
- 1 ceaşcă orez
- 3 cepe
- 1 pahar bulion roşii gros
- 1 pahar untdelemn
- 1 morcov
- piper boabe
- sare, piper măcinat, paprica
- 100 g prune uscate (sau stafide, ciuperci, felii de măr uscate)
Ia două cepe și taie-le fin, apoi călește-le în ulei până devin aurii și fragede. Adaugă orezul și apă în oală și lasă-le să fiarbă împreună, condimentând cu sare și puțin piper. Între timp, curăță și spală bine varza pentru a elimina excesul de sare.
Desprinde cu grijă frunzele de varză, aproximativ 15-20 de bucăți, și toacă restul în bucăți mai mici. De asemenea, dă un morcov pe răzătoare, pentru a adăuga o notă de dulceață și o culoare specială.
Pentru sos, taie o ceapă și călește-o în ulei împreună cu boiaua și boabele de piper. După ce ceapa s-a înmuiat și a căpătat o culoare frumoasă, adaugă bulionul pentru a obține un sos aromat și consistent.
Trucuri pentru sarmale delicioase
Pentru umplutură, toacă prunele în bucăți mici și adaugă-le la orezul fiert. Într-o cratiță unsă cu ulei, așază frunzele de varză și umple-le cu amestecul de orez și prune. În jurul sarmalelor, adaugă varza tocată și morcovul ras, apoi toarnă sosul bulionului și puțină apă.
Acoperă cratița și pune-o în cuptorul preîncălzit la foc potrivit pentru aproximativ o oră, până când sarmalele sunt fragede și aromele s-au contopit armonios. La final, poți asezona sarmalele cu un ardei iute, murături, orice garnitură de post.
Alegerea verzei pentru învelirea compoziției este importantă. Evitați-le pe cele cu miez gros și nervuri. Frunzele mai groase înseamnă că vor fi tari, se vor fierbe greu și aroma nu va intra atât de ușor în ele.
Înainte de a umple varza, frunzele trebuie să fie lăsate ceva timp în apă rece. În caz contrar, aroma de varză va domina și se vor pierde condimentele.
Există o mare varietate de condimente folosite la sarmale, dar cele clasice sunt cimbrul și piperul negru. Se pot adăuga, de asemenea, în funcție de gust, ienupăr și mărar. Pentru cei care preferă aromele orientale, se pot folosi drept condimente scorțișoara și cuișoarele.