05 apr. 2023 | 13:06

Cele mai bune plante pentru gard viu. Secrete de la cei mai iscusiți grădinari

Diverse
Cele mai bune plante pentru gard viu. Secrete de la cei mai iscusiți grădinari
Sfaturi pentru a îți face un gard viu

Gardurile vii sunt o modalitate excelentă de a adăuga intimitate și structură grădinii tale. Ele oferă o delimitare atractivă care poate fi folosită pentru a separa diferite zone ale spațiului exterior și servesc, de asemenea, ca o barieră împotriva vântului și a zgomotului. Dar care sunt cele mai bune plante pentru gard viu? Alegerea plantelor potrivite poate fi o provocare, mai ales dacă nu ești familiarizat cu diferitele soiuri disponibile.

Tipuri de garduri vii

Alegerea plantelor pentru un gard viu poate fi mai ușoară dacă iei în considerare următoarele:

Citește și: Ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină. Greșeala uriașă care îți strică recolta

  • Decide-te asupra tipului de gard viu, de exemplu, veșnic verde, foioase, cu flori, formal sau informal.
  • Identifică orice cerințe specifice, cum ar fi înălțimea care trebuie obținută și menținută.
  • Ia în considerare condițiile și situația solului. Alege plante care tolerează astfel de soluri.
  • Verifică ce garduri vii cresc la nivel local în situații și condiții de sol similare.
  • Ia în considerare modul de întreținere anuală de care va avea nevoie odată ce s-a stabilit. Momentul și frecvența tăierii depind de specie și de efectul general necesar.

Gardurile vii veșnic verzi

Plantele veșnic verzi sunt foarte bune pentru garduri vii și, evident, au avantajul de a oferi adăpost sau intimitate pe tot parcursul anului. 

Citește și: De ce să stropeşti roşiile din grădină cu drojdie. Secretul bătrânilor de la ţară, totul se va transforma

Cu toate acestea, ele au tendința de a necesita mai multă întreținere și trebuie să fie tăiate anual, în mod ideal de două ori pe an. Coniferele sunt alegeri populare pentru gardurile veșnic verzi, dar trebuie tăiate în mod regulat, deoarece dacă cresc prea mult nu pot fi refăcute.

De asemenea, plantele cu frunze de foioase sunt foarte bune pentru garduri vii și, într-adevăr, un gard viu de fag care își păstrează iarna frunzele maro este foarte frumos. Nu vei obține aceeași intimitate cu un gard viu de foioase ca și cu unul veșnic verde. 

Un avantaj al unui gard viu de foioase este că filtrează vântul în timpul iernii. Acestea sunt mai iertătoare în ceea ce privește tăierea și, deși ar trebui tăiate la sfârșitul verii, dacă nu faci asta un an sau doi, nu vor muri. 

Cumpărarea de plante

Cumpărarea de plante de gard viu în vrac este, în general, mai ieftină decât de la punctele de vânzare cu amănuntul.

Citește și: Ce să presari în grădină pentru a scăpa de buruieni. Ingredientele banale care fac minuni

Transplanturile mai mici de aproximativ 60 cm se stabilesc mai repede decât plantele mai mari, care pot suferi adesea de probleme de stabilire, în special în perioadele de vreme extremă, cum ar fi seceta sau nivelurile de umiditate excesive. 

Dar dacă vrei să faci rapid un gard viu, cumpărarea de plante semimature este metoda cea mai bună. Acestea sunt mai scumpe și va trebui să acorzi o atenție deosebită udării în primii doi ani.

Sfaturi pentru creșterea unui gard viu de succes

  • Plantează un gard viu de foioase la mijlocul toamnei până la sfârșitul iernii.
  • Plantează un gard viu veșnic verde toamna.
  • Amână plantarea dacă solul este înghețat sau îmbibat cu apă.
  • Evită să plantezi sub copacii existenți – umbra și lipsa apei vor limita creșterea.
  • Distanța între plante este de 30 cm (este mult mai ușor să sapi un șanț pentru plante decât să sapi gropi individuale). 
  • Pentru un gard viu mai gros, fă un rând dublu în zig-zag la 40 cm distanță.
  • Îndepărtează buruienile în jurul noului gard viu. Poți scăpa de buruieni cu mulci.
  • Udă după plantarea inițială. Gardul viu nu ar trebui să necesite prea multă udare după aceasta, cu excepția cazului în care există o perioadă deosebit de lungă de secetă – dacă este cazul, saturează solul pentru a te asigura că apa se absoarbe adânc în sol.
  • Tunderea este esențială pentru întreținerea pe termen lung a gardului viu. Gardul viu nou plantat va avea nevoie de o tundere inițială în primii doi ani pentru a încuraja o creștere densă și stufoasă.

Cele mai bune plante pentru gard viu

Buxus

Stabilind standardul pentru gardurile vii formale tăiate, buxus are capacitatea de a rezista la tunderea și modelarea frecventă în forme geometrice perfecte. 

Citește și: Ce să nu plantezi lângă vița-de-vie. Se vor strica toți struguri. Toata recolta va fi distrusă

De asemenea, poate fi lăsat netuns pentru a-și lua forma naturală. Această plantă versatilă de gard viu veșnic verde este o plantă populară atât pentru grădinile formale, cât și pentru cele de acasă, sau poți folosi soiuri mai înalte pentru a crea un gard viu dens care să blocheze privirile nedorite.

Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol umed și bine drenat.

Abelia grandiflora

Fluturii adoră florile parfumate, în formă de trompetă, care atârnă toată vara de pe ramurile abeliei. Această plantă de gard viu înflorit formează în mod natural o movilă înaltă și arcuită, dar o poți tăia la sfârșitul iernii până la începutul primăverii pentru a crea un gard viu mai jos. Frunzele sale de culoare verde închis devin purpuriu-bronz în toamnă.

Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.

Gutui japonez

Luminează peisajul de primăvară timpurie cu florile roz, roșii sau albe ale gutuiului japonez. Este un arbust popular, rezistent și fiabil, cu flori de primăvară. Acești arbuști ușor de cultivat încep să înflorească pe ramurile lor înțepătoare și goale la începutul lunii martie (înaintea majorității bulbilor de primăvară), aducând o binevenită pată de culoare unui gard viu.

Are nevoie de soare/ umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.

Falsul chiparos 

Alte specii de fals chiparos tind să crească foarte înalte, dar există mai multe varietăți pitice cu frunziș auriu filiform, cu frunze aurii și forme arbustive, care sunt excelente plante de gard viu veșnic verzi. Fiecare specie oferă ușoare variații în ceea ce privește culoarea frunzelor și dimensiunea la maturitate.

Citește și: La ce distanță se plantează tuia față de gardul vecinilor. Detaliul care nu este prevăzut în Codul Civil

Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.

Lemn câinesc

În timp ce privetul are reputația de a scăpa de sub control, lemnul câinesc este o varietate mai nouă, neinvazivă, utilă pentru garduri vii. Frunzișul său lucios răsare galben strălucitor primăvara și îmbătrânește până la culoarea unui ceai de mușețel. Grupuri de flori albe, parfumate, apar vara. Fără tundere, acest arbust de foioase dezvoltă o formă atractivă de vază, dar poți să îl tai și să îl tunzi după propriile preferințe. 

Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.

Oleandru

Poți conta întotdeauna pe oleandru pentru a face spectacol cu florile sale abundente și parfumate din vară până toamna. Acest arbust subtropical prosperă cu puțină îngrijire. Tolerează seceta, căldura, vântul și poluarea aerului. Frunzele sale înguste și lucioase formează un fundal verde intens pentru florile sale roz, piersic, albe sau roșii.

Citește și: Înălțimea maximă pe care o poate avea gardul dintre vecini. Legea e clară. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

Toate părțile plantei sunt otrăvitoare dacă sunt ingerate, așa că evită să o plantezi în zonele folosite de animalele de companie și de copiii mici.

Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială în sol mediu umed, bine drenat.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Ce a decis să facă Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță. Face un nou testament și pune toți banii pe numele actualei soții! „Nu mai vezi nici 1 leu!” Ce pamflet a putut să scrie Medana: „A stat capră…”
Click.ro
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Ingredientul care schimbă total murăturile. Este esențial, nu trebuie omis
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Anunț pentru românii cu banii la saltea. Adevărul despre carduri: Trebuia să închid...
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro