Gardurile vii sunt o modalitate excelentă de a adăuga intimitate și structură grădinii tale. Ele oferă o delimitare atractivă care poate fi folosită pentru a separa diferite zone ale spațiului exterior și servesc, de asemenea, ca o barieră împotriva vântului și a zgomotului. Dar care sunt cele mai bune plante pentru gard viu? Alegerea plantelor potrivite poate fi o provocare, mai ales dacă nu ești familiarizat cu diferitele soiuri disponibile.
Alegerea plantelor pentru un gard viu poate fi mai ușoară dacă iei în considerare următoarele:
Plantele veșnic verzi sunt foarte bune pentru garduri vii și, evident, au avantajul de a oferi adăpost sau intimitate pe tot parcursul anului.
Cu toate acestea, ele au tendința de a necesita mai multă întreținere și trebuie să fie tăiate anual, în mod ideal de două ori pe an. Coniferele sunt alegeri populare pentru gardurile veșnic verzi, dar trebuie tăiate în mod regulat, deoarece dacă cresc prea mult nu pot fi refăcute.
De asemenea, plantele cu frunze de foioase sunt foarte bune pentru garduri vii și, într-adevăr, un gard viu de fag care își păstrează iarna frunzele maro este foarte frumos. Nu vei obține aceeași intimitate cu un gard viu de foioase ca și cu unul veșnic verde.
Un avantaj al unui gard viu de foioase este că filtrează vântul în timpul iernii. Acestea sunt mai iertătoare în ceea ce privește tăierea și, deși ar trebui tăiate la sfârșitul verii, dacă nu faci asta un an sau doi, nu vor muri.
Cumpărarea de plante de gard viu în vrac este, în general, mai ieftină decât de la punctele de vânzare cu amănuntul.
Transplanturile mai mici de aproximativ 60 cm se stabilesc mai repede decât plantele mai mari, care pot suferi adesea de probleme de stabilire, în special în perioadele de vreme extremă, cum ar fi seceta sau nivelurile de umiditate excesive.
Dar dacă vrei să faci rapid un gard viu, cumpărarea de plante semimature este metoda cea mai bună. Acestea sunt mai scumpe și va trebui să acorzi o atenție deosebită udării în primii doi ani.
Stabilind standardul pentru gardurile vii formale tăiate, buxus are capacitatea de a rezista la tunderea și modelarea frecventă în forme geometrice perfecte.
De asemenea, poate fi lăsat netuns pentru a-și lua forma naturală. Această plantă versatilă de gard viu veșnic verde este o plantă populară atât pentru grădinile formale, cât și pentru cele de acasă, sau poți folosi soiuri mai înalte pentru a crea un gard viu dens care să blocheze privirile nedorite.
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol umed și bine drenat.
Fluturii adoră florile parfumate, în formă de trompetă, care atârnă toată vara de pe ramurile abeliei. Această plantă de gard viu înflorit formează în mod natural o movilă înaltă și arcuită, dar o poți tăia la sfârșitul iernii până la începutul primăverii pentru a crea un gard viu mai jos. Frunzele sale de culoare verde închis devin purpuriu-bronz în toamnă.
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.
Luminează peisajul de primăvară timpurie cu florile roz, roșii sau albe ale gutuiului japonez. Este un arbust popular, rezistent și fiabil, cu flori de primăvară. Acești arbuști ușor de cultivat încep să înflorească pe ramurile lor înțepătoare și goale la începutul lunii martie (înaintea majorității bulbilor de primăvară), aducând o binevenită pată de culoare unui gard viu.
Are nevoie de soare/ umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.
Alte specii de fals chiparos tind să crească foarte înalte, dar există mai multe varietăți pitice cu frunziș auriu filiform, cu frunze aurii și forme arbustive, care sunt excelente plante de gard viu veșnic verzi. Fiecare specie oferă ușoare variații în ceea ce privește culoarea frunzelor și dimensiunea la maturitate.
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.
În timp ce privetul are reputația de a scăpa de sub control, lemnul câinesc este o varietate mai nouă, neinvazivă, utilă pentru garduri vii. Frunzișul său lucios răsare galben strălucitor primăvara și îmbătrânește până la culoarea unui ceai de mușețel. Grupuri de flori albe, parfumate, apar vara. Fără tundere, acest arbust de foioase dezvoltă o formă atractivă de vază, dar poți să îl tai și să îl tunzi după propriile preferințe.
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială, în sol mediu umed, bine drenat.
Poți conta întotdeauna pe oleandru pentru a face spectacol cu florile sale abundente și parfumate din vară până toamna. Acest arbust subtropical prosperă cu puțină îngrijire. Tolerează seceta, căldura, vântul și poluarea aerului. Frunzele sale înguste și lucioase formează un fundal verde intens pentru florile sale roz, piersic, albe sau roșii.
Toate părțile plantei sunt otrăvitoare dacă sunt ingerate, așa că evită să o plantezi în zonele folosite de animalele de companie și de copiii mici.
Are nevoie de soare deplin până la umbră parțială în sol mediu umed, bine drenat.