Cele mai bune aperitive pe care să le faci în postul Paștelui. 5 rețete delicioase și rapide
Pentru enoriașii aflați în perioada Postului Mare, premergător Paștelui, piețele sunt principala sursă de produse alimentare de care au nevoie pe perioada celui mai lung și sever post din an. Varză, cartofi, prune uscate, gutui. Dar ce să faci cu toate aceste trufandale? Ai mai jos 5 rețete de aperitive.
5 rețete de aperitive potrivite pentru postul Paștelui
Când ai o poftă de gustare, aperitivele sunt alegerea potrivită. Gama variată de rețete de mai jos te ajută să îți schimbi și meniul în fiecare zi din post, fiindcă oricum este de indicat să avem o alimentație cât mai diversificată.
Chiftele
Ingrediente:
- 2 cartofi;
- 1 legătură pătrunjel;
- praf sare; ulei;
- praf boia;
- 2 cepe;
- praf piper;
- 1 cană ciuperci;
- 2 linguri orez;
- 3 linguri făină.
Mod de preparare:
Curăță cartofii și pune-i la fiert. Separat, pune la fiert și orezul. Taie ceapa mărunt, scurge cartofii, pasează-i și amestecă toate aceste ingrediente cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașina de tocat. Asezonează cu sare, zahăr și piper. Din compoziția rezultată formează chifteluțele. Dă-le prin făină și prăjește-le în ulei încins, apoi scoate-le într-o farfurie în care ai pus în prealabil hârtie.
Vinete pane
Ingrediente:
- 2 vinete;
- usturoi pudră;
- pesmet;
- sare, piper și alte mirodenii.
Mod de preparare:
Spală vinetele și taie-le rondele nu prea groase. Combină într-un bol pesmetul cu pudra de usturoi, în cantitățile dorite, și cu restul mirodeniilor pe care le preferi. Dă feliile de vinete prin combinația obținută și pune-le într-o tigaie în care ai încins ulei în prealabil. Dacă nu vrei să le prepari pe aragaz, le poți pune la cuptor.
Cartofi țărănești
Ingrediente:
- 1.5 kg cartofi;
- 3-4 linguri ulei;
- 1 ceapă; sare;
- 1/2 linguriță boia de ardei;
- 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat şi coriandru;
- 1 linguriță verdeaţă uscată.
Mod de preparare:
Curăță și taie mărunt ceapa, apoi călește-o în ulei. Stinge cu puțină apă și lasă să fiarbă înăbușit. Între timp, încinge cuptorul. Curăță cartofii, spală-i și taie-i în sferturi sau felii groase. Pune-i într-o tavă unsă cu ulei, condimentează-i cu sare, piper, coriandru și boia de ardei, apoi adaugă ceapa călită și apă cât să acopere cartofii.
Tăieței cu susan
Ingrediente:
400-500 g tăieței;
5-6 linguri sos de soia;
4 căței de usturoi;
1-2 linguri de zahăr;
2 linguri oțet de orez;
3 linguri ulei de susan;
2-3 cepe verzi tocate;
semințe de susan.
Mod de preparare:
Fierbe tăiețeii potrivit instrucțiunilor de pe pachet. Scurge-i când sunt gata și amestecă-i cu sosul format din ulei de susan, sos de soia, oțet, usturoi pisat și zahăr. Toacă ceapa și călește-o timp de 30 de secunde. În final, presară peste tăieței susanul.
Roșii umplute
Ingrediente:
- 12 roşii mijlocii;
- 3 linguri ulei;
- 1 ceapă;
- 1 ţelină mică;
- 2 ardei graşi;
- 200 g orez;
- 1 legatura verdeaţă (ţelină şi pătrunjel verde);
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Spală orezul și lasă-l în apă rece. Taie un căpăcel în partea de sus a roșiilor și scoate miezul cu ajutorul unei lingure. Călește ceapa, ardeiul gras și țelina în puțin ulei, apoi stinge cu apa și lasă să fiarbă înăbușit. Adaugă orezul și 200 ml de apă caldă. Condimentează cu sare, piper și verdeață. Umple roșiile cu această compoziție. Așază roșiile într-o tavă unsă cu ulei și pune apă peste, cât să acopere roșiile.