Ziua Îndrăgostiților este acea zi din an în care oamenii își exprimă sentimentele față de persoana iubită, parcă mai mult ca niciodată, în moduri cu totul speciale. Cadourile inedite sunt la mare căutare, iar trandafirii dau întregului tablou un plus de romantism. Totuși, de-a lungul timpului au existat și tradiții bizare de a sărbători această zi. De la mersul la cimitir pentru a căuta semne care să indice alesul sau aleasa, până la scrierea unei scrisori menite să îi îndepărteze pe pretendenții nedoriți sunt doar două dintre obiceiurile ciudate practicate de-a lungul vremurilor.
În Antichitate, grecii și romanii aveau obiceiul de a citi semnele date de păsări pentru a prezice viitorul. În timp datina a evoluat, iar oamenii au integrat în folclor superstiția potrivit căreia prima pasăre pe care o vede o femeie de Ziua Îndrăgostiților reprezintă tipul bărbatului cu care se va căsători. Un porumbel reprezenta un bărbat sufletist, o lebădă prezicea un partener loial, iar mierla era simbolul unui bărbat ce făcea parte din clerul bisericesc sau care a întreprins o lucraer spirituală ori caritabilă.
Un alt obicei legat de această zi era trimiterea unor poșete cu puzzle. Acesta era practicat în Epoca Victoriană. Îndrăgostiții creau hârtii împăturite asemănător cu cele de origami și le trimiteau persoanelor iubite. Prin desfacerea fiecărui colț, ieșeau la iveală o poezie, un desen sau un mesaj de dragoste. Colțurile erau adesea numerotate, ceea ce dădea o ordine citirii, iar la final era desenată o ilustrație sau scris un mesaj
O tradiție mai puțin obișnuită, dar la fel de populară în acele vremuri era mersul la cimitir în căutarea semnelor ce prevestesc persoana aleasă. Potrivit scriitorului Leigh Eric Schmidt, pe drumul către cimitir, parcurs la miezul nopții, tinerii se uitatu atent după diverse semne pentru a ghici cine este alesul sau aleasa.
În perioada victoriană, de Ziua Îndrăgostiților oamenii aveau ocazia să își exprime nu numai sentimentele de iubire, ci și cele de ură sau repulsie. Se trimiteau scrisori cu mesaje ironice sau insultătoare pentru a-i ține la distanță pe admiratorii sau admiratoarele nedorite.
În Roma Anitcă, la mijlocul lunii februarie avea loc festivalul Lupercalia în cadrul căruia femeile își coseau numele alesului pe una dintre mâneci. Tradiţia s-a dezvoltat în secolele medievale, iar cavalerii purtau o panglică în jurul încheieturii ca semn al dragostei dăruite lor de către partenere.
Una dintre tradițiile care se mai păstrează și astăzi îi vizează pe locuitorii Țării Galilor. Pe 25 ianuarie, aceștia îl sărbătoresc pe Sfântul Dwynwen, patronul galez al îndrăgostiților. Încă din secolul al XVII-lea există obiceiul ca în această zi bărbații să sculpteze cu grijă o lingură de lemn cu încrustări complicate pe care să o ofere femeii iubite.
Citește și: Ce cadouri să nu faci de de Valentine’s Day. Sunt cele mai nepotrivite