Cele mai bizare ingrediente pe care le mănânci fără să ai habar. Atenție mare!
V-ați întrebat vreodată ce surprize ascund alimentele în compoziția lor? Specialiști din domeniul alimentar au studiat îndeaproape acest subiect. Ei au descoperit că în unele alimente, mai ales în cele procesate, sunt introduse produse pe care nu le-ai consuma niciodată de bunăvoie. Află care sunt cele mai bizare ingrediente pe care le mănânci fără să ai habar.
Cele mai bizare ingrediente din alimente
Caragenanul este unul dintre ingredientele ieftine din bucătărie, dar care ar putea să te coste scump din punct de vedere al sănătății. El se regăsește în mod special în ciocolată și reprezintă, practic, o pudră făcută din alge marine roșii.
Caragenanul este utilizat la scară largă în industria alimentară ca agent de îngroșare. Această practică datează nu de ieri, de azi, ci de sute de ani de zile. Substanța poate fi regăsită în alimente despre care poate credeai că îți aduc cea mai multă energie. Utilizările moderne ale caragenanului în alimente includ burgeri vegetali, lapte de soia, bere, înghețată și ciocolată.
Potrivit specialiștilor, stabilizatorul caragenan are acţiune inflamatoare și nu este deloc benefic pentru tractul digestiv. Pudra din alge marine roșii a fost asociată cu colita ulcerativă, artrita reumatoidă și/sau cancerul de colon, potrivit Click! pentru Femei.
Când provoacă lanolina intoxicație
O altă substanță care se regăsește în mai multe feluri de cereale rafinate este lanolina. Lanolina este o substanță uleioasă extrasă din lâna de oaie. Intoxicația cu lanolină apare atunci când cineva consumă un produs care conține o anumită cantitate de lanolină.
Printre produsele alimentare care prezină lanolină în compoziție se număra margarina, unele tipuri de lapte și unele iaurturi. Această substanță poate fi regăsită și în produse de îngrijire corporală: ulei pentru copii, produse pentru îngrijirea ochilor, loțiuni și creme pentru piele, șampoane medicinale, produse de machiaj (ruj, pudră, fond de ten), produse de îndepărtare a machiajului, creme de bărbierit, potrivit Health.com.
Atenție la băuturile cu brom
Produse cu brom sunt utilizate în mai multe domenii de activitate, printre care agricultura, instalațiile sanitare, industria alimentară etc. Bromul este o substanță care se regăsește de multe ori în băuturile răcoritoare, consumate des vara.
Practic, rolul bromului este de a împiedica separarea dintre aromele artificale și restul lichidului, astfel încât să fie evitate situațiile în care ingredientul artifical se depune pe fundul sticlei.
Bromul poate să aibă, însă, efecte devastatoare asupra organismului uman. Poate fi unul dintre ingredientele din bucătăria ta care „omoară” sănătatea. În primă fază, vă puteți confrunta cu tuse, probleme de respirație, dureri de cap, iritații ale membranelor mucoase din interiorul gurii, al nasului, amețeli etc.
Consumarea unei cantități mari de brom într-o perioadă scurtă de timp ar putea să provoace simptome precum greață și vărsături (asociate afecțiunilor gastrointestinale).