Cele mai ascunse secrete ale grădinarilor pentru roșii mari și zemoase. Doar așa vei avea recolte bogate în fiecare an

de: Ștefan R. Apostol
24 06. 2024

Știm că ți-ar plăcea să poți avea în grădina ta roșii frumoase, mai ales când vine vara. Dar pentru asta va trebui să muncești ceva mai mult, și să știi care sunt cele mai ascunse secrete ale grădinarilor pentru roșii mari și zemoase. Dacă ții cont de ele, doar așa vei avea recolte bogate în fiecare an.

Care sunt cele mai ascunse secrete ale grădinarilor pentru roșii mari și zemoase

Roșiile mari și suculente reprezintă completarea perfectă pentru o varietate de mese. Dacă dorești să-ți completezi sandvișurile cu roșii proaspete și abundente, există un mic sfat pe care ar trebui să îl păstrezi în arsenalul tău pentru a te asigura că roșiile vor ieși așa cum îți dorești atunci când este timpul pentru recoltare.

Acest truc va necesita puțină răbdare, dar va da roade mari pe parcurs, și vei avea roșii mari și zemoase în grădină. Experții spun că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-au învățat de-a lungul anilor este că atunci când ai roșii, ardei, castraveți sau dovlecei și încep să înflorească și sunt încă plante mici, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să tai acele flori deoarece nu sunt pregătite să producă fructe. Trebuie să se concentreze pe creștere, să devină mai mari și mai puternice

Dacă ții cont de ele, doar așa vei avea recolte bogate în fiecare an

Deci, ar trebui să sacrifici recolta timpurie pentru un randament mai mare pe termen lung, iar acest lucru include și plantele pe care le cumperi din magazin.

Vor fi mai puternice dacă le smulgi florile atunci când le plantezi prima dată, pentru că atunci se vor concentra pe producerea rădăcinilor. În afară de asta, aceiași experți vorbesc și despre alte secrete pentru roșii mari și zemoase.

1. Alege un loc luminos, bine ventilat, așa ai roșii mari și zemoase

Acest truc este esențial pentru a avea roșii frumoase. Este necesar să respecți o anumită distanță între plante. Plantează roșiile în grădină lăsând aproximativ 70 cm între fiecare plantă, astfel încât aerul să circule bine între ele.

Aceasta este distanța pe care trebuie să o respecți atunci când îți cultivi roșiile. Acest lucru previne și transmiterea bolilor de la o plantă la alta prin atingerea frunzelor. În acest fel, nu este nevoie să le tratezi, iar lăsând spațiu între roșii, plantele pot beneficia de 10 ore de lumină pe zi în timpul sezonului estival.

2. Practică rotația culturilor așa cum trebuie

Cheia pentru a menține o grădină de legume productivă este alternarea culturilor în fiecare an.

Așadar, plantează roșiile într-un loc diferit față de anul precedent. Acest lucru va reduce riscul de boli transmise prin sol, cum ar fi mucegaiul pufos sau pata brună.

3. Alege plante cu rădăcini puternice și o să ai roșii mari și zemoase

Când selectezi răsadurile de roșii pe care le vei planta în grădina de legume, verifică cu atenție starea rădăcinilor lor. Ferește-te de răsadurile cu frunze verzi frumoase, dar care nu au rădăcini puternice și adânci.

Într-adevăr, odată transplantate, aceste plante de tomate vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a crește și, prin urmare, vor fi mai puțin productive.

4. Îngroapă bine tulpinile plantelor de roșii

Acoperă răsadurile de roșii cu pământ până la primele frunze. În acest fel, noile rădăcini vor crește mai repede pe tulpină. Și cu cât mai multe rădăcini, cu atât mai multe roșii.

5. Udă plantele la fiecare 7 zile, și vei avea roșii mari și zemoase

Udă roșiile abundent o dată pe săptămână, și la fiecare 5 zile în plină vară. De preferat este un udator cu un cap care difuzează bine apa. Așa că, fă un fel de bol în jurul tulpinii pentru a păstra apa, și udă direct pe sol și nu pe frunze.

Chiar mai bine, poți instala și un sistem de udare automat făcut în casă, ca acesta, folosind o simplă sticlă cu găuri, și astfel vei avea roșii mari și frumoase.

6. Nu tăia drajonii de pe plantele de roșii

Întreținerea plantelor de roșii este, de asemenea, foarte importantă. În ciuda a ceea ce cred mulți grădinari, nu ar trebui să tai sugătorii de la plantele de roșii.

Pentru că dacă sunt lăsate să crească, aceste tulpini vor produce și flori și fructe. Da, acești gurmanzi, care cresc în axilele frunzelor, nu sunt altceva decât tulpini secundare. Nu are rost să le tăiem, este chiar o pierdere de timp care creează o rană prin care pot intra bolile.

Lăsarea lor să crească poate chiar aproape dubla recolta de roșii, în condițiile potrivite. Acest lucru crește în mod natural randamentul.

7. Folosește țăruși pentru a face roșiile să crească ușor pe verticală

Pentru a crește roșiile mari și zemoase, acestea au nevoie de țăruși. Stâlpii de doi metri înălțime funcționează foarte bine pentru majoritatea soiurilor mari de roșii. Pentru roșiile cherry, 1,20 m este suficient.

Ai grijă să așezați țărușul în pământ înainte de a transplanta plantele de roșii, altfel riști să deteriorezi rădăcinile prin înfigerea țărușului în pământ.

8. Adaugă compost la momentul potrivit și vei descoperi roșii mari și zemoase

Îngrășămintele naturale vor întări plantele. Alege un îngrășământ organic sau chiar mai bine, un îngrășământ făcut în casă, având în vedere că este cel mai bun îngrășământ. De îndată ce vezi primele fructe coapte, ajută creșterea lor prin punerea de compost în jurul tulpinii, și stimulează această fructificare prin tăierea frunzelor superioare ale tulpinii.

10. Recoltează roșiile atunci când acestea sunt complet coapte

Acum vei putea să recoltezi și să te bucuri de roșiile frumoase și mari. Să știi că este important să le recoltezi la momentul potrivit. Roșiile sunt coapte atunci când au ajuns la o dimensiune bună și sunt complet colorate.

Concluzie

Nu este prima dată când vorbim despre cum să plantăm, întreținem și să creștem aceste plante extrem de folositoare. Acum că ai aflat cele mai ascunse secrete ale grădinarilor pentru roșii mari și zemoase, tot ce ai de făcut este să te apuci de treabă.