28 apr. 2024 | 21:59

Cele două alimente de post interzise în Săptămâna Mare. E mare păcat, deşi mulţi credincioşi nu ştiu acest lucru

Diverse
Cele două alimente de post interzise în Săptămâna Mare. E mare păcat, deşi mulţi credincioşi nu ştiu acest lucru
Ce alimente de post nu se consumă în Săptămâna Mare

Săptămâna Mare este o perioadă foarte importantă pentru creștini. Mai este denumită și Săptămâna Patimilor, fiind ultima săptămâna dinaintea Duminicii Învierii Domnului.

Alimentele de post care nu se consumă în Săptămâna Mare

Credincioșii care țin postul de 40 de zile știu că în Săptămâna Mare nu au voie să consume două alimente specifice, chiar dacă sunt de post. Aceștia se feresc de oțet și urzici, dar de ce?

Ei bine, în momentul răstignirii lui Iisus pe Cruce, soldații au făcut tot ce au putut pentru a-l face pe Mântuitor să sufere cât mai mult. Atunci când Iisus a cerut apă, a primit oțet, aruncându-l inclusiv și pe rănile însângerate.

Mai mult, trupul Mântuitorului a fost bătut cu urzici, astfel încât durerea rănilor pe care le avea deja să fie și mai mare. Prin urmare, mulți credincioși aleg să nu consume oțet și urzici în Săptămâna Mare, crezându-se că este un mare păcat dacă nu respectă acest obicei.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Există tradiția ca, în Lunea Mare, oamenii să înceapă curățenia de Paște, adică se spală rufele, se scoate aerisește casa și se fac reparațiile necesare în casă. În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamurile și se fac treburile mai grele prin casă sau prin curte. Se poate spăla până miercuri.

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții. Potrivit tradițiilor, femeile merg la biserică și împart colaci de post, miere, vin și fructe. În noaptea dinainte de Joia Mare sau în dimineața acestei zile, se spune că se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc în casele lor.

Pentru a le întâmpina, bărbații aprindeau focuri prin curți, în fața casei sau în cimitire. Tot în această noapte, se crede că Joimărița și patroana torsului și a țesutului le blesteamă pe fetele leneșe.

În după amiaza Joii Mari, gospodinele pregătesc bucatele tradiționale. În multe zone din țară, există tradiția ca în Joia Mare să se vopsească ouăle, iar credincioșii se împărtășesc, după ce s-au spovedit.

O tradiție spune că, ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate de Paște ne apară de suferință și de necaz. Dacă este îngropată în pământul pășunilor, coaja lor apără vitele de deochi și de năpastă.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
VERDICT FINAL pentru Simona Halep: NU mai are nevoie să mai aibă niciun clasament
Capital.ro
Un nou tip de bursă pentru elevi | Anunţul Ministerului Educaţiei
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
CALCUL pentru PENSIE! MODELUL pentru RECALCULARE de la Casa de PENSII
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro