De regulă, lacurile oferă peisaje frumoase, fiind perfecte pentru relaxare și având o încărcătură istorică despre care merită să auzi. Ei bine, nu și acesta. Astăzi îți prezentăm povestea celui mai toxic lac din lume, considerat și unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ. Unde se află mica întindere de ape și pentru ce este folosită zona, afli în rândurile de mai jos.
Mulți turiști adoră lacurile, fapt pentru care nu ratează nicio ocazie să le observe sau chiar să facă o baie în ele. Acest lucru nu este însă valabil când vine vorba despre Lacul Karachay scris uneori Karachai sau Karachaj, o mică apă din sudul Munților Urali din centrul Rusiei.
Zona din jurul lacului a fost folosită încă din anul 1951 de către Uniunea Sovietică pentru a depozita deșeurile radioactive din Mayak, instalația de depozitare și reprocesare a deșeurilor nucleare din apropiere. Situat în apropierea orașului Ozyorsk (numit pe atunci Chelyabinsk-40), lacul reprezintă în prezent unul dintre cele mai toxice locuri de pe pământ, acționând ca o instalație de depozitare permanentă a deșeurilor nucleare aproape de suprafață.
Vă vine să credeți sau nu, radioactivitatea lacului Karachay este compatibilă cu dezastrul de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear pe care l-a cunoscut omenirea.
Citește și: De ce apa îngheață de sus în jos în lacuri și râuri? Puțini români știu răspunsul genial
În traducere, numele lacului – Karachay – înseamnă „apă neagră“ sau „pârâu negru“, în mai multe dialecte din limba turcă.
Uzina Mayak, despre care vă spuneam mai sus, a fost construită în secret în perioada 1946-1948, reprezentând primul reactor folosit pentru a crea plutoniu pentru proiectul bombei atomice sovietice. Locul a fost folosit în special pentru producerea de material pentru arme, în conformitate cu procedura stalinistă și supravegheată de șeful NKVD, Lavrenti Beria.
După bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, rușii au vrut și ei să își creeze propriile bombe nucleare, acordând puțină atenție mai spre deloc siguranței lucrătorilor sau eliminării responsabile a deșeurilor, în vreme ce reactoarele au fost toate optimizate pentru producția de plutoniu, producând tone de material contaminat.
Specialiștii spun că o oră petrecută aici este o condamnare sigură la moarte.