Cel mai sănătos ulei pentru mâncare. Ce să consumi, de fapt
Un specialist în nutriție a dezvăluit care este cel mai sănătos ulei pentru mâncare. Este folosit aproape de fiecare dată când gătim, fiind prezent în rețetele de aperitive, feluri principale, până și deserturi. Care sunt cele trei variante pe care ar trebui să le încerci.
Cel mai sănătos ulei pentru mâncare
Este folosit la prăjit, coacere, dressinguri de salată și este chiar ingredient pentru prăjituri și alte deserturi. Uleiul este totuși o sursă importantă de grăsimi nesaturate și vitamina E care îmbunătățesc lipoproteinele de înaltă densitate numite și colesterol „bun”.
Însă unele uleiuri conțin grăsimi trans, adesea folosite în restaurante pentru preparatele făcute în baie de ulei.
Deci, cum îți dai seama care dintre ele este cea mai sănătoasă alegere? Iată ce are de spus un dietetician înregistrat.
Te-ar putea interesa și: Uleiul care se vinde rapid în toate supermarketurile. Mărcile românești din Lidl sau Kaufland au preț dublu
Recomandările unui specialist
În magazine, gama de produse este foarte mare, așadar, cum știm ce sticlă să punem în coșul de cumpărături?
„Varietatea este condimentul vieții”, spune dieteticianul Abbey Sharp, subliniind că diferitele tipuri de uleiuri au un conținut variat de grăsimi. „Toți acești acizi grași diferiți au beneficii și roluri unice în organism, așa că cea mai sănătoasă dietă este cea care include o varietate de grăsimi diferite.”
Unul dintre preferatele ei este cel de semințe de in, deoarece este bogat în acizi grași omega-3, dar are un punct de fum scăzut, ceea ce face dificilă gătitul. Pentru gătit, Sharp are două preferate – ulei de avocado și ulei de măsline.
„Ambele au profiluri de grăsimi mononesaturate și polinesaturate foarte bune, favorabile, astfel încât să scadă LDL, care este colesterolul rău și să ne mărească HDL”, spune Sharp. „În plus, uleiul de avocado are 50% din aportu zilnic necesare de vitamina D și o mulțime de alți antioxidanți.”
Specialistul recomandă să optați pentru un ulei nerafinat, deoarece procesul de rafinare epuizează unii dintre nutrienții importanți. Dar, spune Sharp, aceste uleiuri tind să fie, de asemenea, mai scumpe și să aibă o durată de valabilitate mai scurtă. Uleiul consumat în cantități moderate, chiar dacă este rafinat, nu este rău pentru tine.
Te-ar putea interesa și: Trucul secret prin care uleiul nu va mai sări din tigaie. Ingredientul pe care trebuie să-l folosești