26 sept. 2023 | 22:23

Cel mai sănătos fel de mâncare românesc. Face ravagii în lumea întreagă, toţi află despre beneficiile lui

Diverse
Cel mai sănătos fel de mâncare românesc. Face ravagii în lumea întreagă, toţi află despre beneficiile lui
Cel mai sănătos fel de mâncare românesc. Face ravagii în lumea întreagă, toţi află despre beneficiile sale

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai sănătos fel de mâncare românesc? Este celebru în lumea întreagă și mulți oameni îl îndrăgesc. De multe ori, ține perfect locul pâinii și are o mulțime de beneficii pentru organism. Nu te-ai fi gândit că este vorba chiar despre acest fel de mâncare.

Cel mai sănătos fel de mâncare românesc

Bucătăria românească este cunoscută pentru bogăția și diversitatea sa. Se poate lăuda cu o mulțime de preparate, care mai de care mai interesante, iar unele dintre ele sunt și extrem de sănătoase. Dintre toate, însă, cea mai bună este mămăliga.

Această mâncare modestă, dar incredibil de versatilă și ușor de pregătit, a fost adesea denumită „pâinea românească”, reprezentând un element esențial al meniurilor românești.

În trecut, majoritatea oamenilor săraci optau pentru mămăligă, fiind mult mai accesibilă decât pâinea. Acum, însă, a devenit o adevărată delicatesă, apreciată atât de români, dar mai ales de turiștii din toate colțurile lumii.

Cum se gătește cel mai îndrăgit preparat

Mămăliga este ușor de făcut, dacă urmezi întocmai rețeta și ești atent la detalii. În ceea ce privește ingredientele, ai nevoie doar de trei: mălai, apă și sare.

Află și: Cât timp se fierbe mămăliga cu mălai de ţară, de fapt. De asta iese crudă, detaliul care îi schimbă consistenţa

  1. Adăugați apa într-un vas și puneți-o la fiert. Puteți adăuga sare în apă, dacă doriți să mămăliga să aibă un gust mai pronunțat.
  2. Când apa fierbe, reduceți focul la minim și începeți să adăugați mălaiul treptat, amestecând continuu cu o lingură de lemn sau cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașelor.
  3. Continuați să amestecați în mod constant timp de 15-20 de minute sau până când mămăliga începe să se desprindă de pereții vasului și să se îngroașe. Trebuie să aibă o consistență densă și să nu mai fie lichidă.
  4. Îndepărtați vasul de pe foc, după care pregătiți o tavă sau o formă, și ungeți-o cu puțin ulei sau unt pentru a preveni lipirea mămăligii.
  5. Turnați mămăliga fierbinte în tava pregătită, nivelând-o cu spatele unei linguri.
  6. Lăsați mămăliga să se răcească timp de aproximativ 15-20 de minute pentru a se întări.
  7. Tăiați mămăliga în felii; poate fi servită caldă, alături de brânză, smântână sau carne, sau poate fi folosită în diverse rețete tradiționale românești, cum ar fi mămăligă cu brânză și smântână sau mămăligă cu sarmale.

Beneficiile mămăligii

Mămăliga este bogată în carbohidrați complecși, care reprezintă principala sursă de energie pentru organism. Acești carbohidrați sunt eliberați treptat în sânge, menținând nivelul de zahăr stabil și furnizând energie pe termen lung.

Află și: Cum face tanti Lenuța din Chinteni mămăliga cu brânză și cârnăciori. Ingredientele pentru un gust unic

Mămăliga nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă.

Porumbul din care este făcută mămăliga conține fibre alimentare, care contribuie la o digestie sănătoasă și pot ajuta la menținerea unei senzații de sațietate mai îndelungate.

Mămăliga furnizează anumite vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina B, fier și magneziu, care sunt esențiale pentru sănătatea generală a organismului.

Mămăliga poate fi o opțiune bună într-o dietă controlată din punct de vedere caloric, deoarece poate oferi o senzație de sațietate fără aport excesiv de calorii.