Majoritatea dintre noi am auzit, măcar odată, de celebrele teste IQ. Unele sunt ușoare, altele cu enunțuri și soluții mai complexe. Toate au, în esență, același scop, și anume de a ne testa inteligența. Paul Broca și Sir Francis Galton au fost printre primii oameni de știință care s-au gândit să măsoare inteligența. Aceștia au crezut că pot determina inteligența prin măsurarea dimensiunii craniului uman. Ei au presupus că, cu cât craniul este mai mare, cu atât persoana este mai inteligentă.
Cam în aceeași perioadă, omul de știință Wilhelm Wundt a folosit introspecția, capacitatea omului de a reflecta asupra propriilor gânduri, ca măsură a inteligenței. În prezent, metodele și ideile lor sunt considerate depășite și cu siguranță nu mai sunt folosite pentru testele de IQ, dar ele formează o parte fundamentală a istoriei testului IQ.
Primul test de inteligență modern din istoria IQ a fost elaborat în 1904, de Alfred Binet și Theodore Simon. Ministerul francez al Educației le-a cerut celor doi cercetători să elaboreze un test care să permită diferențierea copiilor cu retard mintal de copiii cu inteligență normală, dar leneși. Rezultatul a fost testul IQ Simon-Binet. Acest test de IQ este format din mai multe componente, cum ar fi raționamentul logic, găsirea cuvintelor care rimează și numirea obiectelor.
Punctajul obținut la testul IQ, în combinație cu vârsta copilului, oferă informații despre dezvoltarea intelectuală a acestuia. De fapt arată dacă un copil este în fața sau în urma altor copii. Coeficientul de inteligență a fost calculat ca fiind vârsta mentală/vârsta cronologică înmulțită cu 100. Testul a ajuns să aibă un succes uriaș, atât în Europa, cât și în America.
a. tornadă
b. război
c. cutremur
d. grindină
a. 460 lei
b. 480 lei
c. 420 lei
d. 440 lei
a. iubirii
b. fertilităţii
c. înţelepciunii
d. agriculturii
a. 10.000
b. 100.000
c. 1.000
d. 100
a. 59 minute
b. 30 minute
c. 15 minute
d. 40 minute
a. cal
b. pisică
c. câine
d. capră
e. girafă
a. o ţară
b. un oraş
c. un ocean
d. un nume propriu
a. 11
b. 12
c. 14
d. 18
a. China
b. Canada
c. Rusia
d. Australia
e. SUA
1.b. război (celelalte pot fi încadrate în categoria catastrofelor)
2. b. 480 lei
3. a. iubirii
4. a. 10.000 metri pătraţi
5. a. 59 minute
6. e. girafă
7. c. un ocean
8. b. 12
9. c. Rusia
10.trage nădejde