29 nov. 2023 | 13:32

Cel mai rapid mod să vezi dacă pizza mai poate fi consumată sau trebuie aruncată. Trucul pe care trebuie să-l folosești

Diverse
Cel mai rapid mod să vezi dacă pizza mai poate fi consumată sau trebuie aruncată. Trucul pe care trebuie să-l folosești
Cel mai rapid mod să vezi dacă pizza mai poate fi consumată sau trebuie aruncată. Trucul pe care trebuie să-l folosești

Pizza este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare. Este ușor de pregătit și se gătește rapid, iar unii o consumă la orice masă, chiar și de mai multe ori pe zi. Totuși, este important să verificăm dacă pizza mai este nu bună înainte să o mâncăm, pentru a evita problemele de sănătate. Cele mai tari trucuri, pe care să le folosești mereu.

Cum știi dacă pizza mai este bună

Unul dintre aspectele minunate ale pizzei este că întotdeauna va exista o porție pentru micul dejun sau cină a doua zi. Cu toate acestea, este o provocare să decidem dacă acea pizza rămasă este încă sigură pentru consum sau dacă acel teanc de pizza din congelator merită încă o șansă.

De obicei, pizza pe care ați comandat-o de la restaurante poate rămâne proaspătă timp de până la cinci zile, atunci când este păstrată în frigider, în timp ce pizza congelată, depozitată corespunzător în congelator, poate fi gătită și savurată în siguranță timp de până la șase luni de la data indicată.

Cu toate acestea, dacă vă îngrijorează starea pizzei și vă întrebați dacă este încă comestibilă, există o modalitate rapidă de a vă asigura dacă merită să o gustați. Sunt mai multe trucuri care te vor ajuta să vezi dacă merită să o mai gătești sau trebuie doar să o arunci.

Dacă marginea crustei sau partea de jos a pizzei începe să devină de culoare închisă sau prea uscată, acesta poate fi un semn că a fost păstrată prea mult timp. Orice urmă de mucegai pe crustă sau pe ingrediente este un semn clar că pizza nu mai este comestibilă și trebuie aruncată imediat.

Cum să afli dacă pizza s-a stricat

Dacă pizza emană un miros ciudat sau neplăcut, este un semn că ingredientele s-au deteriorat. Mirosul de fermentare sau mucegai este un indiciu clar că pizza nu mai este bună și trebuie să scapi imediat de ea.

Vezi și: Ingredientul pe care să-l pui sub aluatul de pizza ca să fie gustos și pufos la interior. Așa va ieși crocant la suprafață

Dacă legumele de pe pizza au devenit moi sau au o textură ciudată, este un semn că au început să se deterioreze. Dacă brânza își schimbă consistența și devine lipicioasă sau prea uscată, pizza nu mai este în cea mai bună formă. Dacă o încălzești, vei observa că devine și mai ciudată.

Dacă simți un gust acru sau amărui în timp ce mănânci pizza, este un semn că ingredientele s-au deteriorat și nu mai sunt sigure pentru consum. Dacă pizza a depășit data de expirare indicată pe ambalaj, este mai în siguranță să nu o consumi, deoarece calitatea ingredientelor poate fi afectată.

Totuși, pizza congelată poate fi consumată și după ce expiră. Având în vedere că a fost numai înghețată, proprietățile acestui preparat nu se schimbă și sunt la fel când se dezgheață.

Dacă pizza a fost lăsată la temperatura camerei pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să fi fost expusă la bacterii și să nu mai fie sigură pentru consum.

În concluzie, este important să fii atent la aceste semne și să nu consumi pizza care prezintă indicii de deteriorare sau alterare. Siguranța alimentară este prioritară, iar aruncarea pizzei deteriorate este întotdeauna mai bună decât a te expune riscurilor pentru sănătate.

 

Cum se face cea mai bună pizza

Pentru a obține o pizza perfectă, atât aluatul, cât și umplutura și coacerea sunt extrem de importante. Iată o rețetă simplă pentru pizza, împreună cu câteva trucuri pentru a obține rezultate excelente.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g făină pentru pizza
  • 325 ml apă călduță
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 lingură zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță sare

Pentru umplutură:

  • Sos de roșii (făcut în casă sau cumpărat)
  • Mozzarella proaspătă sau brânză de pizza
  • Toppings la alegere (șuncă, ciuperci, ardei, măsline, etc.)
  • Oregano și busuioc uscat pentru a da gust

Te-ar putea interesa și: Ce a descoperit un bărbat care a cumpărat o pizza congelată din supermarket: ”Nu mai are onoare”

Amestecați drojdia și zahărul în apă călduță și lăsați să stea timp de 5-10 minute până când începe să se formeze spumă. Într-un castron mare, amestecați făina și sarea. Adăugați amestecul de drojdie și ulei de măsline și asigurați-vă că totul se încorporează cum trebuie.

Frământați aluatul timp de aproximativ 10 minute, până când devine elastic și neted. Aveți grijă, însă, să nu îl agitați prea mult, pentru că va deveni mult prea apos și nu se mai așeza cum trebuie în tavă.

Acoperiți cu un prosop umed și lăsați aluatul să crească la loc cald timp de cel puțin o oră sau până când se dublează în volum. Apoi, apucați-vă de umplutură și optați pentru orice ingredient care vă place. Îndrăzniți să încercați combinații interesante, chiar și mai ciudate precum ananas și alte fructe.

În timp ce aluatul crește, pregătiți ingredientele pentru umplutură. Tăiați mozzarella sau brânza în felii subțiri sau puteți chiar să o radeți. Urmează apoi momentul să pregătiți sosul de roșii dacă îl faceți în casă.

Preîncălziți cuptorul la temperatura maximă (de obicei 220-250°C). După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în bucăți, în funcție de câte pizza doriți să faceți. Rulați fiecare bucată de aluat într-o formă subțire și plasați-o pe o foaie de copt.

Întindeți sosul de roșii uniform pe aluat. Adăugați feliile de mozzarella sau brânza de pizza, după care puneți și toppings-ul după preferințe. Presărați oregano și busuioc uscat pentru a da aromă.

Coaceți pizza în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 10-15 minute sau până când crusta este aurie și crocantă, iar brânza s-a topit și a devenit aurie.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro