07 apr. 2021 | 12:11

Cel mai prost an din istoria omenirii. Surprinzător, nu este vorba despre 2020 sau 2021

Știri generale
Cel mai prost an din istoria omenirii. Surprinzător, nu este vorba despre 2020 sau 2021
Cel mai prost an din istoria omenirii nu e 2020 sau 2021

Mulți ar putea crede că anii 2020 sau 2021 s-ar putea numi ”cei mai proști din istoria omenirii”. Deși cu schimbări dramatice, încălzire globală, explozii, accidente nefaste, conflicte, economie la pământ și morți fără număr, anul 536 a fost cu adevărat dezastruos.

Istoricii au stabilit cel mai prost an din istoria omenirii 

Un grup de istorici și oameni de știință au stabilit că anul 536 (d. Hr.) a fost punctul de pornire pentru un șir teribil de evenimente pentru umanitate. Totul a început cu o erupție vulcanică masivă care a trimis un nor de cenușă peste emisfera nordică. Acesta a scufundat jumătate de planetă în întuneric, temperaturile au scăzut dramatic, iar agricultura s-a prăbușit.

Consecința principală a fost foametea, a explicat co-autorul studiului, proesorul Christopher Loveluck, de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie. La scurt timp după, în 542, locuitorii din estul Imperiului Roman au fost loviți de ciuma bubonică.

Până nu de mult, oamenii de știință credeau că erupția vulcanică a avut loc în California, însă echipa de cercetători din Marea Britanie, în colaborare cu glaciologul Paul Mayewski de la Climate Change Institute de la Universitatea din Maine, Ohio, a mers pe altă pistă.

Specialiștii au analizat mostre din ghețarul Colle Gnifetti, situat în Alpii Elvețieni, și au descoperit depozite de poluanți atmosferici conservați în ultimii 2000 de ani.

Repercusiunile anului 536

Erupția vulcanică din 536 și epidemia de ciumă bubonică din 542 au dus la 30 de ani de stagnare economică pe continentul european, iar primele semne de resuscitare au apărut în 575. Loveluck a dezvăluit că economia a început să crească spectaculos în Europa din anul 640. „Există dovezi care susțin o transformare economică totală între 640 și 660”, a spus acesta.

Modul în care specialiștii au stabilit acest an este interesant. Pentru asta s-au folosit mostrele luate din ghețarul din Alpii Elvețieni, în care au găsit particule de plumb. Materialul a fost folosit în procesul de topire al argintului, metal din care se făceau monede. Prezența lui înseamnă că în 575 a crescut cererea de monede pe piața europeană.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro