Mulți ar putea crede că anii 2020 sau 2021 s-ar putea numi ”cei mai proști din istoria omenirii”. Deși cu schimbări dramatice, încălzire globală, explozii, accidente nefaste, conflicte, economie la pământ și morți fără număr, anul 536 a fost cu adevărat dezastruos.
Un grup de istorici și oameni de știință au stabilit că anul 536 (d. Hr.) a fost punctul de pornire pentru un șir teribil de evenimente pentru umanitate. Totul a început cu o erupție vulcanică masivă care a trimis un nor de cenușă peste emisfera nordică. Acesta a scufundat jumătate de planetă în întuneric, temperaturile au scăzut dramatic, iar agricultura s-a prăbușit.
Consecința principală a fost foametea, a explicat co-autorul studiului, proesorul Christopher Loveluck, de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie. La scurt timp după, în 542, locuitorii din estul Imperiului Roman au fost loviți de ciuma bubonică.
Până nu de mult, oamenii de știință credeau că erupția vulcanică a avut loc în California, însă echipa de cercetători din Marea Britanie, în colaborare cu glaciologul Paul Mayewski de la Climate Change Institute de la Universitatea din Maine, Ohio, a mers pe altă pistă.
Specialiștii au analizat mostre din ghețarul Colle Gnifetti, situat în Alpii Elvețieni, și au descoperit depozite de poluanți atmosferici conservați în ultimii 2000 de ani.
Erupția vulcanică din 536 și epidemia de ciumă bubonică din 542 au dus la 30 de ani de stagnare economică pe continentul european, iar primele semne de resuscitare au apărut în 575. Loveluck a dezvăluit că economia a început să crească spectaculos în Europa din anul 640. „Există dovezi care susțin o transformare economică totală între 640 și 660”, a spus acesta.
Modul în care specialiștii au stabilit acest an este interesant. Pentru asta s-au folosit mostrele luate din ghețarul din Alpii Elvețieni, în care au găsit particule de plumb. Materialul a fost folosit în procesul de topire al argintului, metal din care se făceau monede. Prezența lui înseamnă că în 575 a crescut cererea de monede pe piața europeană.