Cel mai poluat oraș din România la ora actuală, cu PM 2,5 pe harta senzorilor independenți de monitorizare a calității aerului. Autoritățile închid ochii și nu iau nicio măsură

de: Cojocaru Cristian
26 02. 2021

Craiova este sufocată de poluarea extremă, iar autoritățile par pasive în fața cetățenilor ce sunt nemulțumiți. Nivelul poluării crește din ce în ce mai mult în ultimii ani. În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, Craiova a înregistrat 2,5 MP pe harta senzorilor independenți de monitorizare a calității aerului. Acest lucru îl face cel mai poluat oraș din România. Și la orele prânzului, joi, toți senzorii erau roșii. Lucru care indică că aerul este nesănătos și greu de respirat. De asemenea, mirosul de fum persistă mai mult timp în atmosferă.

Cel mai poluat oraș din România

Problema poluării este deja cunoscută de către Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. Au publicat, pe Facebook, buletinele zilnice oficiale privind calitatea aerului respirabil. Între 23 și 24, senzorii stațiilor APM au înregistrat un nivel al aerului „rău’, după indicele general de calitate a aerului. Sunt 6 indici: bun, acceptabil, moderat, rău, foarte rău și extrem de rău. Rela Filip, viceprimarul Craiovei, a răspuns la un grup special dedicat în care oamenii raportează incidente de mediu. Acesta a spus că nu fuge de responsabilitățile lui de viceprimar, însă Primăria nu are competențe pentru a rezolva o astfel de problemă.

Craiovenii sunt revoltați că cei aflați la conducere nu fac nimic pentru a îndrepta situația. Cetățenii care fac sesizări nu sunt băgați în seamă și sunt trimiși dintr-un loc în altul, iar dialogul între instituții nu există. Colaborarea nu este luată în considerare de către cei ce ar trebui să rezolve această problemă. Cetățenii orașului spun că soluții există. Primăria ar putea sprijini Garda de Mediu cu echipaje ale poliției locale. O altă soluție ar fi ca APM Dolj să colaboreze cu reprezentanții rețelelor independente de monitorizare a aerului și cu activiștii de mediu. Primăria și Garda de Mediu ar putea fi alertate atunci când valorile admise de lege sunt depășite.

Comisarul Gărzii de Mediu Dolj răspunde

Gheorghe Călinoiu, Comisarul Gărzii de Mediu Dolj spune că la el nu au ajuns informații legate de incidente majore de mediu. Mai departe, acesta susține că va cere explicații celor de la APM Dolj.

„Chiar acum concepeam o adresă către APM Dolj pentru că noi nu avem nicio informație despre un incident major de poluare, cum ar fi o avarie la CET sau altceva care să conducă la alterarea calității aerului. Într-adevăr, după data de 22 până astăzi, senzorii sunt roșii, sunt depășiri pe PM10”, spune comisarul șef al GNM Dolj.

De asemenea, Gherghe Călinoiu a precizat că nu sunt condiții atmosferice ce favorizează nivelul ridicat de poluații. Unii cetățeni susțin că nivelul mare de poluare poate veni și de la lucrările ce sunt în desfășurare pe Balta Craioviței. Dar, Comisarul a transmis că se fac verificări periodic și că nu aceea este sursa problemei.