Orașul din România în care se respiră cel mai poluat aer

Orașul din România în care se respiră cel mai poluat aer

În topul orașelor cu cel mai poluat aer din România se află Ploiești. Se pare că orașul duce o luptă ineficientă împotriva poluării. La polul opus, în Cluj-Napoca locuitorii se bucură de cel mai  curat aer.

Potrivit unui studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS) care este un ONG ce își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor și a serviciilor de sănătate, cel mai poluat oraș din România este Ploiești.

Din cauza poluării aerului, în România se pierd mai mulți ani de viață sănătoasă decât în India. Poluarea aerului omoară de zece ori mai mulţi români decât accidentele rutiere. Mai exact, omoară în fiecare an peste 23.000 de români și provoacă boli precum cancer pulmonar, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară.

La sfârșitul anului 2018, echipa ORS a analizat activitatea autorităților locale din mai multe orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului. Rezultatul studiului a fost că  niciuna din marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile anti-poluare.

Primăriile care acționează cel mai decis în direcția reducerii poluării sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Galați. Cel mai puțin preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor sunt primăriile Ploieşti, Constanța şi Craiova. La mijlocul clasamentului se află București, Iași, Oradea și Brașov, potrivit studiului.

Maşinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluării din trafic în România. În 2017, România a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% dintre acestea fiind maşini diesel poluante.

Opt din cele mai mari primării din România au achiziționat în ultimii doi ani vehicule de transport în comun echipate cu motoare Diesel, deși organizațiile internaționale de sănătate avertizează în privința efectelor nocive asupra sănătății a acestor vehicule.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI