Cel mai ieftin şi uşor mod de a usca rufele. Uită de maşinile cu uscător! Aşa vei consuma cel mai puţin curent electric
Dacă ești în căutarea unui mod ieftin și ușor de a usca rufele, ar trebui să uiți de mașinile cu uscător. Astfel, vei consuma cel mai puțin curent electric! Pe fondul crizei energetice, multe gospodării vor încerca să își reducă facturile la curentul electric, încercând modalități de a face economie. Una dintre ele ți-o prezentăm acum!
Consum energetic ridicat, dezavantajul mașinile cu uscător
Mașinile de spălat cu uscător îți pot ridica facturile la electricitate, lucru nedorit mai ales pe perioada iernii, când nu mai poți pune rufele la uscat, afară. Iar varianta de a le usca pe calorifer nu este tocmai indicată, din cauza faptului că rufele limitează emisia de căldură a acestora, fapt ce determină centrala termică să consume și mai multă energie pentru a menține calde încăperile.
Un alt efect al uscării rufelor pe calorifer este și condensul care se formează în încăpere, pe fondul umidității din aer, care duce și la apariția mucegaiului de pe pereți.
În ce privește mașinile de spălat cu uscător încorporat, acestea prezintă deci anumite dezavantaje, iar principalul este consumul energetic mai ridicat. În plus, timpul de uscare al rufelor este mai mare decât în cazul unui uscător de rufe de sine stătător. Nici eficiența la uscare nu este foarte bună, iar uneori este nevoie de mai multe cicluri de uscare pentru a obține rezultate satisfăcătoare.
Cel mai ieftin şi uşor mod de a usca rufele
O recomandare a specialiștilor este folosești uscătoarele cu pompă de căldură, întrucât acestea consumă mai puțin curent decât cele clasice. Astfel, consumul energetic ar fi redus cu până la 50% dacă folosești un uscător de rufe cu pompă de caldură.
Uscătorul de rufe cu pompa de căldură este, în speță, un uscător cu condensare însă deosebirea față de cel fără pompă de căldură este de ordin tehnic, mai exact aerul cald parcurge într-un circuit închis. Însă, și uscătorul de rufe cu pompă de căldură și cel fără pompă de căldură tot uscător cu condensare este.
Deosebirea dintre cele două o reprezintă energia consumată, cele cu pompă de căldură fiind cu aproape jumătate mai eficiente decât cele clasice, care evacuează aerul cald în exterior. Uscătoarele de rufe cu pompă de căldură captează energia termică a aerului și o refolosește pentru a-l încălzi din nou.
În plus, hainele sunt mai bine protejate împotriva temperaturilor ridicate, întrucât aerul nu este la fel de tare încălzit, așa cum se întâmplă în cazul modelelor fără pompă de căldură.