Cel mai ieftin pește de pe piață pe care trebuie să îl consumi. Ce beneficii „magice” are carnea lui

de: Stan Nicu
05 04. 2022

Cel mai ieftin pește de pe piață pe care trebuie să îl consumi. Ce beneficii „magice” are carnea lui. Postul este un motiv foarte bun să consumăm pește, un aliment cam ocolit de foarte mulți dintre români. Din nefericire, în România se consumă prea puțin pește, în ciuda recomandărilor făcute de nutriționiști.

Cele mai sănătoase și ieftine sortimente de pește. Oricine și le poate permite

Conform datelor organizației RO-Fish, în România, acum, se consumă mai puțin pește decât înainte de 1989. Specialiștii au anunțat și motivul. Prețurile prea mari, prohibitive pentru veniturile încă foarte mici ale cetățenilor români.

Chiar dacă avem la dispoziție, în funcție de sezon, circa 250 de sortimente de pește în diverse forme, proaspăt, refrigerat, congelat, românii nu prea consumă acest sănătos aliment.

Mult pește provine din acvacultură

Adevărat este că, peste 70% din oferta actuală provine din acvacultură, ceea ce presupune modificarea gustului, a texturii, precum și a proprietăților nutriționale, comparat cu peștele pescuit din mare sau ocean.

Chiar și în acest context, românii au de unde alege pește de calitate, ieftin și sănătos. Dacă somonul, păstrăvul, dorada, crapul, somnul sau scrumbia sunt prea scumpe pentru bugetul românilor, aceștia nu trebuie să renunțe la a consuma pește, ci trebuie să găsească alternative convenabile.

Peștii mici au nutrienți de calitate

Astfel, specialiștii recomandă speciile mici și foarte mici de pește, care sunt bogate în nutrienți de cea mai bună calitate.

Acest tip de pești conțin proteine, vitamine, calciu, prezent mai ales în oase, fier, precum și importantul acid Omega 3.

Hamsia, ieftină și sănătoasă

Un astfel de exemplu sunt hamsiile. Cu doar 150 de calorii la o porție de 100 de grame, micii peștișori sunt o adevărată minune pentru sănătatea omului.

Hamsia conține numeroase vitamine (B12, B3, B2, B6, B5, B1, D, E, A, C) și minerale esențiale (seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, fier, calciu, cupru, mangan), precum și acizi grași Omega 3, aici intrând acidul eicosapentaenoic EPA și acidul docosahexaenoic DHA.

Sardinele, un alt tip de pește mic, dar foarte sănătos

Un alt exemplu de pește mic și ieftin, dar bun la gust și bun și pentru sănătate este Sardina.

Sardinele nu prea se găsesc la noi în țară proaspete, ci doar la conservă. Cu 200 de calorii la o porție de 100 de grame, sardinele sunt o sursă concentrată de nutrienți pe care cu greu îi putem identifica în alte alimente.

Șprotul și beneficiile lui

Un ultim exemplu de pește mic, ieftin, gustos și foarte benefic pentru sănătate este Șprotul. O porție de 100 de grame de șprot are puțin peste 100 de calorii, însă conține o abundența de nutrienți printre care Omega 3 și Seleniu.