Imagini dramatice de la cel mai mare lac din Italia. Lacul Garda din Italia a secat. Turiștii care s-au deplasat în regiune într-un weekend prelungit de vară s-au declarat șocați de peisajul care arată foarte diferit în comparație cu anii trecuți. Lacul a secat până aproape de cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, potrivit cercetătorilor. Întinderi de roci subacvatice sunt acum vizibile pentru toată lumea. Apa se încălzește aici la temperaturi specifice zonei Caraibe.
Lacul Garda din nordul Italiei a secat până la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată de cercetători. Fenomenul a avut loc în circumstanțele în care zona de nord a statului european se confruntă în prezent cu o secetă istorică, din cauza schimbărilor climatice. Precipitațiile sunt aproape absente, iar temperaturile urmează mereu un trend ascendent.
„Am venit anul trecut aici, ne-a plăcut. Ne-am întors anul acesta, însă am constatat că peisajul s-a schimbat foarte mult. Am fost un pic șocați când am ajuns aici. Obișnuiam să ne plimbăm… Dar apa nu mai e acolo”, a declarat turista Beatrice Masi jurnaliștilor italieni.
Râuri importante, precum Po, care traversează centrul agricol și industrial al Italiei, au secat aproape în întregime. Din cauza acestor condiții climatice, producția de alimente are mult de suferit. Italia nu este, însă, singura țară din Europa care se confruntă, potrivit oamenilor de știință, cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani.
Multe țări europene, printre care Spania, Germania, Portugalia, Franța, Olanda și Regatul Unit, se confruntă în acest sezon estival cu temperaturi neobișnuit de mari. Acestea afectează fermierii și producătorii locali în mod deosebit. Autoritățile din fiecare stat se află sub presiune și trebuie să ia măsuri de urgență pentru siguranța cetățenilor.
Potrivit oamenilor de știință, seceta actuală din Europa ar putea să se extindă pe 47% din continent, în formă agravată.
Revenind la Italia, trebuie precizat că guvernul de la Roma a permis ca precipitațiile din zonele locale să fie înlocuite cu apa lacului Garda. Asta în condițiile în care seceta a provocat deja pierderi de miliarde de euro agricultorilor din regiunea râului Po, care a fost și el afectat de temperaturile caniculare.
În fiecare secundă, 45 de metri cubi de apă din lacul Garda erau redirecționați către râuri. În aceste condiții, lacul se menținea la 32 de centimetri deasupra nivelului freatic, aproape de minimele record din perioada anilor 2003 și 2007.
Primarul din Garda susține, între timp, că mai întâi de toate trebuie să protejeze industria turistică și fermierii. Davide Bedinelli a insistat asupra ideii că turismul are parte de un sezon mai înfloritor decât s-ar fi așteptat. La sfârșitul lunii iulie, o mulțime de nemți au decis să efectueze vizite în Italia, potrivit acestuia.
Citește și: Lacul din România care a devenit istorie. A secat de apă și păsările au plecat deja
„Seceta este un fapt cu care trebuie să ne confruntăm în acest an. Dar sezonul turistic nu este în pericol”, a transmis Davide Bedinelli în luna iulie, potrivit EuroNews, confirmând ulterior că lacul pierdea zilnic câte 2 cm de apă.