Cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei. Ce să presari în grădină ca să crească de două ori mai repede

de: Ștefan R. Apostol
22 05. 2024

Obținerea unor recolte mari de roși, ceapă, roșii și ardei poate fi îmbunătățită semnificativ cu ajutorul îngrășămintelor organice potrivite. Astfel că, dacă știi care este cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei, și ce să presari în grădină, vei avea rezultatele dorite și, astfel, vor crește de două ori mai repede.

Care este cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei

Dacă ești pasionat de grădinărit, și ai în curte astfel de culturi, este important să știi care este cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei, iar în acest sens, experții vin și cu recomandări.

Spre exemplu, combinând cenușa de lemn, urzica, cojile de ouă și cojile de banane se creează un amestec puternic care vă poate crește producția cu până la 200%.

Dar, ca să fim siguri că știi ce ai de făcut, îți vom explica și cum funcționează această combinație și cum să o folosești eficient în grădina ta pentru a avea recolte bogate și de calitate.

Care sunt beneficiile acestui eficient îngrășământ

Pentru a avea cât mai multe recolte bune, fie că vorbim de roșii, sau ardei, este important să știm care sunt principalele beneficii atunci când folosim un astfel de amestec puternic.

Conform specialiștilor, vorbim așadar de fiecare element din acest amesc, și care le sunt beneficiile, individual, dar și împreună.

Beneficii cenușa de lemn

După cum se știe, cenuşa este o bună sursa de potasiu, esențial pentru dezvoltarea florilor și a fructelor.

În același capitol, putem vorbi de efectele asupra pH-ul solului, și anume că ajută la neutralizarea solurilor acide, făcând ca substanțele nutritive să fie mai disponibile pentru plante, deoarece are un aport de micronutrienți, calciu, magneziu și oligoelemente.

Beneficii urzică

După cum bine se știe, planta de urzică are un aport concentrat asupra solului, folosit astfel, fiind o variantă naturală şi ieftină. Așa că, putem vorbi despre faptul că este o sursă bogată de azot, favorizând creșterea frunzelor.

Și urzica este un micronutient bun, bogată în fier, magneziu, sulf și calciu, și, în același timp, este și un stimulatori de creștere, deoarece conține hormoni vegetali care îmbunătățesc creșterea și rezistența.

Beneficii coji de ouă

Nu cred că mai e nevoie de prea multe explicații aici, știind faptul că sunt o sursă de calciu, care revine putregaiul florilor la roșii și ardei, și ajută la aerarea solului, îmbunătățind, de fapt, structura solului, mai ales că vorbim despre trucul grădinarilor care au curtea mică.

Beneficii coji de banane

Ți în cazul cojilor de banane nu mai e nevoie de prea multe explicații. Dar, trebuie să reamintim că sunt sursă de potasiu, care usține dezvoltarea puternică a rădăcinilor și o fructificare sănătoasă, precum și de fosfor, ajutând la înflorirea și la creșterea rădăcinilor. După cum vezi, sunt resturi din bucătărie pe care le poți folosi eficient în grădina ta.

Cum faci cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei

Acum că am aflat care sunt beneficiile, este momentul să aflii cum faci cel mai eficient îngrășământ pentru roșii și ardei, iar asta nu este o prea mare inginerie. Trebuie doar să ții cont de următoarele sfaturi și totul va ieși așa cum trebuie.

Păstrează cenușa de la șemineu sau de la soba pe lemne, apoi adună urzici, și nu în ultimul rând păstrează cojile de ouă și colectează coji de banane.

Pregătirea îngrășământului:

  • Cenușă de lemn: Păstreaz-o într-un recipient uscat.
  • Ceai de urzici: Înmoaie urzicile în apă timp de câteva zile pentru a crea un ceai bogat în nutrienți.
  • Pudră de coajă de ou: Zdrobește cojile de ouă uscate până obțineți o pulbere fină.
  • Ceai din coajă de banană: Înmoaie cojile de banane în apă timp de 2-3 zile.

Cum se aplică eficient îngrăsământul

Acum ceea ce ai de făcut este să amesteci 1 cană de cenușă de lemn, 1 litru de ceai de urzică, 1 cană de pulbere de coajă de ou și 1 litru de ceai de coajă de banană într-un recipient mare, apoi diluează acest amestec cu 22l de apă.

Înainte de plantare, amestecați îngrășământul în pământul plantelor pentru a-l îmbogăți cu nutrienți esențiali. Adăugați o mână de amestec în fiecare gaură de plantare pentru ceapă, roșii și ardei. Aplicați în jurul bazei plantelor stabilite la fiecare 2-3 săptămâni în timpul sezonului de creștere.

Concluzie

Folosirea unui amestec de îngrășământ de casă din cenușă de lemn, urzică, coji de ouă și coji de banane poate spori semnificativ creșterea și randamentul cepei, roșiilor și ardeilor.

Această abordare organică nu numai că îmbunătățește sănătatea plantelor, dar contribuie, de asemenea, la practici de grădinărit durabile. Încorporează acest îngrășământ puternic în rutina ta de grădinărit și bucură-te de o grădină mai productivă și mai înfloritoare.