Potrivit istoricilor, cheesecake-ul a apărut în Grecia Antică și, fiind considerat o sursă bună de energie, ar fi fost servit sportivilor în timpul primelor jocuri olimpice care au avut loc în 776 î.Hr. Cu toate acestea, informații despre producția de brânză apar încă din anul 2000 î.Hr., iar antropologii au găsit forme de brânză care datează din acea perioadă. De atunci și până acum, rețeta originală a suferit modificări, nemaifiind doar cu brânză, ci și cu diferite fructe sau creme, ori chiar nepreparat termic, precum cel de mai jos.
Ingrediente pentru 6 porții:
Dă biscuiții prin blender, până sunt măcinați fin, apoi adaugă untul topit și amestecă în blender. Distribuie stratul de biscuiți în mod egal în borcănele. Pentru cremă, e nevoie să amesteci crema de brânză, scursă bine în prealabil de apă, iaurtul de banane, zahărul pudră și miezul de la păstaia de vanilie, cu mixerul la viteza medie, până ai o cremă omogenă, pe care o pui în borcănele, peste stratul de biscuiți. Urmează stratul de banane tăiate cubulețe.
Pentru jeleul de ananas, pune ananasul și zahărul brun într-o cratiță, amestecă-le până dau în clocot și zahărul este topit, făcând un sirop. Între timp, ține foile de gelatină în apă rece, până sunt moi. Dacă folosești gelatină mărunțită, tine-o la înmuiat în 2 linguri de apă (30 ml) până se umflă. Pune gelatina peste anasasul cald și amestecă până e topită, apoi lasă totul să se răcorească la temperatura camerei și pune și ananasul în borcan, peste stratul de banane. În final, pune capacul și dă borcanele la frigider minimum o oră, pentru ca jeleul de ananas să se întărească.