Un lunetist cunoscut în toată lumea a ajuns deja în Ucraina. Acesta este la bază un informatician franco-canadian și vine acum în ajutorul poporului ucrainean pentru a lupta contra forțelor ruse, anunță presa internațională. Ce poreclă are și care sunt recordurile pe care a reușit să pună mâna? „Trebuie să ajut pentru că oamenii de aici sunt bombardaţi”, spune el. Câți oameni poate să ucidă pe zi?
Cel mai cunoscut lunetist din lume sare în ajutorul Ucrainei. Bărbatul este cunoscut sub numele de Wali și este considerat un adevărat specialist. Cu toate astea, la bază este un informatician fraco-canadian. Acesta și-a câștigat porecla între anii 2009 și 2011, în timpul petrecut în Afganistan ca parte a unității de elită JTF-2.
De asemenea, lunetistul a reușit un record de ucidere de la distanță, de aproximativ 3.5 km. Wali este parte a Regimentului Royal Canadian 22, cu experiență în conflicte din Siria, Afganistan și Irak.
Un lunetist poate ajunge la 5-6 ucideri pe zi, dar acesta ajunge chiar și la 40, motiv pentru care a devenit o legendă în rândul armatei mondiale. Bărbatul a apărut la diverse emisiuni televizate, dar numele lui real nu a fost niciodată făcut public.
Unele din puținele detalii cunoscute despre el este că este căsătorit și are un băiețel în vârstă de 1 an. Wali a luat la cunoștință atacurile militare violente ale armatei ruse și a decis să sară în ajutorul ucrainenilor. Acesta susține că trebuie să ajute cetățenii pentru că sunt atacați doar pentru faptul că vor să fie europeni și nu ruși.
„Trebuie să ajut pentru că oamenii de aici sunt bombardaţi doar pentru că vor să fie europeni şi nu ruşi”, a spus „Wali”.
Amintim faptul că Ucraina a solicitat țărilor europene ajutor militar și defensiv încă din primele zile ale războiului. Problema livrărilor de arme către Ucraina rămâne un subiect destul de controversat, mai cu seamă după ce liderul de la Kremlin a făcut o listă cu țările care au ajutat țara condusă de Zelenski.
Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat că este “greșit să le spui oamenilor că superioritatea militară a Rusiei asupra Ucrainei poate fi echilibrată prin trimiterea de arme”.
După ajutorul oferit, Kremlinul a acuzat Uniunea Europeană de comportament ostil față de Rusia, afirmând că livrările de armament către Ucraina sunt periculoase și destabilizatoare.
„Aprovizionarea cu arme și muniții pe teritoriul Ucrainei, din punctul nostru de vedere poate și va deveni un factor extrem de periculos și destabilizator, care în niciun caz nu va contribui nici la stabilitate în Ucraina, nici la restabilirea ordinii”, a declarat Peskov, citat de agenția rusă TASS.