Cel mai bun amestec de cereale pentru pui. Ce ingrediente să combini ca să crească sănătoși

de: Anca Lupescu
19 10. 2023

Mulți dintre cei care au pui de găini vor ca aceștia să fie hrăniți cât mai bine și cu ingrediente de bună calitate. De multe ori, este mai ieftin să îți faci propria hrană pentru puii de găină, în special dacă le ai deja în gospodărie. Care e cel mai bun amestec de cereale pentru pui? Când combini singur cerealele, vei putea controla exact compoziția hranei pentru pui. De exemplu, poți evita porumbul sau soia sau poți folosi numai ingrediente organice .

Ce trebuie să știi înainte să prepari uluiala păsărilor

Păsării au nevoie de nutrienți precum apă, proteine, carbohidrați, vitamine, grăsimi, fosfor și mangan. Apa este 66% din greutatea unei găini și o ajută să își regleze temperatura corpului, accelerând procesul de digestie pentru o producție mai mare de ouă.

Vezi și: Cum îți dai seama ce vârstă are o găină, de fapt. Așa afli dacă mai este bună de ouă sau ciorbă

Analizează atent ingredientele vitale pentru hrana puiilor de găină, substanțele nutritive esențiale și suplimentele, texturile diferite pentru o hrană pentru puii de găină făcută acasă care să fie ieftină și ușor de preparat.

Cel mai bun amestec de cereale pentru pui

La fel ca oamenii, puii de găină au nevoi diferite în diferite etape de dezvoltare. Când sunt pui, au nevoie de multă proteină pentru a stimula o creștere sănătoasă. În etapa adolescentă, au încă nevoie de proteină, dar nu la fel de mult. 

Pe măsură ce se maturizează și devin adulte, nevoile lor se schimbă. Calciul devine o prioritate dacă vrei să prepari hrană pentru găini acasă. Găinile crescute pentru carne vor necesita, de asemenea, o creștere a aportului de proteină.

  • Pui 0-6 săptămâni: 22-24% proteină
  • Pui 6-22 săptămâni: 16-18% proteină
  • Găină care fac ouă – 22 săptămâni+: 16-18% proteină; include calciu și minerale

Află despre: De ce să le dai zahăr găinilor din curtea ta, de fapt. Cât dulce au voie păsările să mănânce

Atunci când îți faci propria hrană pentru puii de găină, aruncă o privire atentă la lista de ingrediente și la conținutul nutritional din hrana comercială pentru păsări, pentru a obține o idee despre procentajele pe care trebuie să le urmărești. 

Va trebui să echilibrezi toți macronutrienții (grăsimi, carbohidrați și proteină) și micronutrienții (vitamine și enzime). Și probabil va trebui să personalizezi hrana pentru puii de găină în funcție de ce găsești pe piață, ce este ieftin și ce poți crește singur. 

Hrănirea corectă a păsărilor va varia în funcție de rasa găinilor și de alți factori. Ia în considerare consultarea unui medic veterinar dacă dorești să îți faci hrana pentru puii de găină acasă.

Află și: Ce să pui în apa păsărilor de curte ca să crească mari și sănătoase. Ingredientul banal cu efecte uimitoare

Exemplu de rețetă pentru hrana de puii de găină făcută acasă

Iată o rețetă de bază pentru hrana puițelor ouătoare; procentele pot fi ajustate în funcție de vârstă.

  • 30% porumb
  • 30% grâu
  • 20% mazăre
  • 10% ovăz
  • 10% făină de pește

Hrana principală pentru găini

Aproximativ 80% din hrana pentru puii de găină ar trebui să constea în principal din cereale. Urmele alimente menționate mai jos au un conținut ridicat de carbohidrați și proteină și sunt folosite în mod obișnuit pentru hrana puiilor de găină.

Vitaminele și mineralele sunt componente esențiale ale dietei unei găini. Fără nutrienții necesari, găinile sunt predispuse la boli, deformități și deficiențe.

Cu o moară, poți măcina proaspăt cerealele pe care le cumperi pentru găinile tale. Dacă ai doar câteva păsări și nu vrei să cumperi o moară, poți folosi o mașină de tocat carne manuală. Poți obține o măcinare fină folosind un robot e bucătărie atunci când faci o pastă sau fulgi pentru pui.

Află despre: Ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă. Avertismentul autorităţilor!

Va trebui, de asemenea, să te gândești la stocarea sacilor de cereale pe care îi cumperi. Ia în considerare construirea unui recipient cu compartimente pentru fiecare dintre cerealele tale și un capac. S-ar putea să fie necesar să cureți recipientele în mod regulat, o dată sau de două ori pe an, pentru a preveni infestările cu dăunători.