Atunci când vine vorba de prăjituri, multe gospodine, în special cele începătoare, întâmpină probleme cu aluatul, care fie iese prea moale, prea tari ori prea lipicios. Pentru a obține un aluat perfect, trebuie să știi că ingredientele de calitate contează la fel de mult ca pașii de preparare. Dacă nu vrei să dai greș atunci când pregătești aluatul, urmează sfaturile din rândurile de mai jos, pe care le-am pregătit pentru tine.
Un aluat perfect implică ceva efort, întrucât trebuie să fii atentă la mai multe detalii, precum calitatea ingredientelor, cantitatea acestora, modul de preparare, timpii de odihnire, ș.a.m.d. Există însă câteva secrete de care te poți folosi, care îți vor garanta ca rezultat un aluat moale, pufos și delicios. Iată-le!
1. Adaugă în aluat puțin amidon de cartofi dizolvat. Acesta va face ca prăjiturile precum checurile sau chiflele să rămână moi și a doua zi.
2. Nu uita niciodată să cerni făina. O vei îmbogăți astfel cu oxigen.
3. Pentru un aluat fin și aerat, adaugă în compoziție 1 linguriță bicarbonat de sodiu cu 0.5 pahar de apă și puțin oțet (sau acid citric). Acest truc te va ajuta să obții cele mai pufoase prăjituri. În plus, vei observa că acestea se vor păstra la fel și a doua zi.
4. Poate te va uimi ceea ce urmează să citești, însă asigură-te că atunci când pregătești și frămânți aluatul, în bucătărie nu este curent. Acesta favorizează formarea unei cruste mai tari și mai dense pe suprafața aluatului.
5. Atunci când pregătești aluatul cu drojdie, ai grijă ca toate ingredientele să fie calde (la temperatura camerei). Dacă vei folosi produse reci (de la frigider), vei vedea că aluatul va crește mai greu.
Citește și: Prăjitură pufoasă cu lămâie, extrem de aromată. Trucul secret care face aluatul perfect
6. Pentru aluatul cu drojdie, lichidul folosit, fie că-i lapte sau apă, trebuie încălzit până la temperatura de 30-35°C. Dizolvată într-un lichid mai rece sau mai fierbinte, drojdia își va pierde proprietățile, iar aluatul nu va crește.
7. Ai grijă să frămânți aluatul cu mâinile uscate.
8. Adaugă untul tăiat bucăți în aluat, întrucât cel topit are o influență negativă asupra structurii acestuia.
9. Drojdia pentru aluat trebuie să fie proaspătă, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă un miros ușor și plăcut. Iată cum o verifici: pregătește o porție mică de maia și presar-o cu un strat de făină. Dacă peste jumătate de oră nu se vor forma fisuri la suprafață, drojdia nu este de calitate.
10. Grăsimile moi, cu o consistență asemănătoare smântânii de casă trebuie adăugate la sfârșitul frământării aluatului, pentru a ajuta la procesul de fermentație.