17 apr. 2024 | 08:40

Cel mai bizar palat din București. Ar fi împlinit 123 de ani, dacă nu ar fi fost demolat

Știri generale
Cel mai bizar palat din București. Ar fi împlinit 123 de ani, dacă nu ar fi fost demolat
Cel mai bizar palat din București. Unde se afla

Cel mai bizar palat din București ar fi împlinit în acest an 123 ani, asta dacă nu ar fi fost demolat. Clădirea se afla fix lângă Palatul Victoria. Pentru cei care nu știu, palatul a fost , una dintre cele mai impresionante şi grandioase reşedinţe private din câte a avut Capitala la început de secol XX.

Cel mai bizar palat din București. Unde se afla

În perioada interbelică, Piața Victoriei din București arăta total diferit. Cei care ajungeau acolo erau impresionați de Palatul Sturdza, care era pe atunci sediul Ministerului Afacerilor Externe. Palatul mai era denumit Palatul lu’ Beizadea Vițel, după numele celui care l-a construit, arhitectul Grigore Sturdza. El a fost cel mai excentric personaj din istoria României și iubea luxul.

Palatul Sturdza, ridicat de fiul domnitorului Moldovei

Palatul Sturdza a fost clădit de Grigore M. Sturdza în perioada 1897-1901. Somptuosul palat se găsea zona Pieței Victoriei. Inițial, el a fost numit Palatul Consiliului de Miniştri.

La vremea respectivă, Grigore Sturdza, poreclit “Beizadea Vițel” spunea că vrea ceva grandios, în stil eclectic somptuos, cu multe stucaturi și ornamente și patru turnulețe pe colțuri.

Grigore Sturdza a vrut să construiască o clădire somptuoasă

Așadar, Grigore Sturdza, fiul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, a dispus construirea palatului după planurile arhitectului german Iulius Reiniqke, iar grandiosul edificiu a reflectat din plin personalitatea proprietarului şi dorinţa acestuia de etalare a averii şi a rangului.

Clădirea a fost decorată cu multe ornamente arhitectonice, dar şi cu patru turnuleţe de colţ, Palatului Sturdza i se mai spunea şi „prăjitura din Capul Podului” sau „prăjitura Sturdzeştilor”.

„Cea mai amestecată şi mai bizară construcţie din Bucureşti, pe ale cărei faţade îşi dau întâlnire, înfrăţindu-se, elemente de epoci şi stiluri diferite tăiate în materiale de tot soiul şi de toate culorile”.

Până în anul 1945, Palatul a funcționat ca sediu pentru Ministerul de Externe. Din păcate, Palatul a fost puternic deteriorat în perioada celui de-al doilea război mondial și a fost demolat în 1946.

Vezi și: A fost cea mai înaltă clădire din București. După zeci de ani, a devenit muzeu

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Regele Charles revine la îndatoririle publice. Vizită la un spital specializat în cancer
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A început aplicarea noii legi
Capital.ro
Horoscop 1 mai 2024. Fecioarele au întâlniri romantice neaşteptate, Săgetătorii au câştiguri nesperate
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Ce e INTERZIS să facă în MARȚEA MARE din Săptămâna Patimilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro